fallback

Детство зад решетките. Така расте 2-годишният Мираз, едно от децата, което е в турски  затвор, заедно със своята майка. Гюнистан Акбаба подкрепя прокюрдска партия и заради това се озовава в затвора.

Ченгиз Акбаба, бащата на Мираз, поддържа контакт с други мъже, чиито съпруги са осъдени по политически причини. Някои от тези жени са осъдени заради терористична пропаганда само заради няколко коментара в социалните мрежи.

Заради новите антитерористични закони в Турция, Мираз и майка му са принудени да делят килия заедно с 14 други затворнички.

2-годишният Мираз не познава друго, освен малкия, бетониран двор на затвора. Още две години той ще расте така - събота на площадката с баща си, през останалото време в затвора с майка му,

"Детето не разбира, че тя е затворена. Дано само не му останат някакви травми", казва пред "Deutsche Welle" Ченгиз.

Семействата, преминали през това, не им дават големи надежди.

10-годишният Реназ е прекарла 3 години в затвора с майка си и до ден днешен носи травмите си. Неговият баща разказва, че нощем лампата в коридора трябва да свети, силните шумове също стряскат 10-годишното момче.

Такава е съдбата на над 700 деца, затворени с майките си в затворите. За държавата тези деца просто не съществуват. Служителите в затворите не са обучени да работят с малки деца, а правителството не е наясно в кои затвори има деца и колко са на брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

no name

преди 5 години

Каква е идеята децата да са в затвора?Бащи нямат ли навън?Баби, дядовци,стринки, чинки...?Някой, който да ги гледа извън затвора?Що за идиотщина?детето живее вътре, а в събота излиза с баща си? WTF??Ако няма кой да го гледа се дава на приемно семейство, докато майката излезе.Дори деца родени в затвора веднага се дават на социалните, а не ги оставят с майката, що за идиотщина е това!Като през средновековието-цялото семейство е вкарвано в затвора (примерно за дългове) деца, кучета, баби..заедно

30

Боже мой,

преди 5 години

колко грешки в една статия! Ужас!

29

Анонимен

преди 5 години

Егати държавата е това, егати света и цивилизовани дни в които живеем!Когато бях малък, съвсем по друг начин си представях далечната 2020 ... бляскаво бъдеще, научни открития, пътуване в космоса, намиране на лек за всички болести и световен мир. С изключение на смартфона от който пиша, всичко останало е почти непроменено!

fallback