снимка: Ройтерс

 Социалната мрежа Twitter съобщи в четвъртък, че е премахнала хиляди злонамерени акаунти, за които се смята, че са били създадени в Иран, Русия и Венецуела с цел разпространяване на онлайн дезинформация, включително и с цел повлияване на междинните избори в САЩ през 2018 година, пише компанията в корпоративния си блог.

В месеците преди американските гласоподаватели да излязат до урните някои от тези кампании с чуждестранни връзки са се стремили да създадат социални и политически вълнения около спорни проблеми, казват от компанията. Подходът беше приет от Агенцията за интернет изследвания (IRA), организация с връзки с руското правителство, две години по-рано в опит да насочи президентските избори през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп.

Twitter съобщи, че са премахнати 418 акаунта, за които се смята, че са възникнали в Русия около изборите през ноември, но отказа да уточни точно кога. Компанията заяви, че не може да свърже окончателно тези усилия с IRA.

Подобни тактики са използвани и от оператори, за които се смята, че са във Венецуела: Twitter съобщи, че е премахнала 764 акаунта с произход от страната, която е имитирала информационните операции на Русия. От компанията съобщиха, че са премахнали повечето от тези акаунти до ноември 2017 г., но близо една четвърт от по-скоро създадените са публикували 50 000 пъти с теми за междинните избори през 2018 година. Twitter съобщи, че втора кампания, подкрепена от Венецуела, е фокусирана върху собствените граждани на страната.

Какви са новините от Иран вижте в продължението в Investor.bg.

Коментари Напиши коментар

21

22

преди 5 месеца

Голям страх ги тресе. След като се боят от Русия, значи Русия може да ги смаже.

20

чарли

преди 5 месеца

Русия се намеси за изборите и в Мокрище.Докога ще търпим ?

19

Анонимен

преди 5 месеца

В пропагандата са много добри и силни!

Виж, да произведат качествено ножче за бръснене - нъц!