Снимка: Wikipedia
fallback

Алкохол, инфекция или убийство? Какво всъщност е убило Александър Македонски? Около смъртта на древния владетел има много неясноти, дори и след 2000 години. Той бил в изключително добра форма и почти винаги сам влизал в кървавите си битки. След като завладял Индия, Александър Велики се върнал обратно във Вавилон, където се отдал на няколко дни, пълни със забавления.

Докато планирал следващата си атака на Арабския свят, владетелят пиел огромни количества вино, докато един ден, страшни болки не сковали тялото му. В следващите няколко дни изгубил говора си, а след това мускулите му се сковали и той не можел да се движи. Накрая изпаднал в кома. Умира на 10 или 11 юли 323 г. пр. Хр. без явна причина.

Според някои, огромното количество изпито вино е отговорно за смъртта му. Според други – Александър Македонски бил отровен от недоброжелатели.

Възможно е обаче рядка болест да е сложила край на славното бъдеще на завоевателя. Според малкото останали записки, които свидетелстват за смъртта му, тялото на Александър Велики не започнало да се разлага в продължение на шест дни. Според гърците, това било доказателство, че владетелят им е Бог.

Ала според д-р Катрин Хол, това означава, че Александър Македонски е починал 6 дни по-късно от датата, която е записана в свидетелствата. В своя Бюлетин за древна история, д-р Хол твърди, че причина за смъртта на завоевателя е Синдромът на Гилен-Баре.

До момента на гибелта му, разсъдъкът на Александър Велики останал ясен, въпреки болките в стомаха, треската и прогресивната парализа. Рядкото неврологично заболяване има същите симптоми – то парализира тялото на човек, докато ясното му съзнание остава заключено. 

Александър Велики не се разлага заради чудо, а защото... все още не е бил умрял.

В древните времена, за да се определи дали един човек е мъртъв, хората не разчитали на пулс, а на това дали болния диша. И често бъркали.

В случая на Александър Македонски, смъртта му настъпила шест дни след обявената. Нямало почти никакви видими призраци за дишане, защото кислорода в кръвта му бил с занижени нива. Зениците му били разширени, вперени в тавана, сякаш уплашено . Всъщност, той вади късмет, че неговите подчинени не са решили да го погребат жив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Пешо секирата!!!

преди 5 години

Ха ха ха!

85

ПАЦИ

преди 5 години

Абе че Путин ще умре е ясно, ама Пешо голтака нема да е жив да види.

84

Архангел Псувнаил

преди 5 години

Вахти жалкарят дето е тоя Пешо сиктирата ли е секирата ли е, не го знам, ама е пълна мишка.

fallback