Снимка: Bulgaria ON AIR

Обвинения за организирана престъпна група ще бъдат повдигнати на задържаните четирима полицаи, които са рекетирали търговци. Те са от столичното 4-то Районно управление. Сред тях е и ръководителят на сектор "Икономическа полиция" Красимир Кръстев, съобщи Bulgaria ON AIR.

На четиримата са повдигнати обвинения за участие и ръководене на организирана престъпна група, търговия с влияние и измама.

Престъпната група е действала от началато на 2017 година, а според прокуратурата работата по разобличаването ѝ е започнала през септември същата година.

Групата е задържана в момент на получаване на 2000 лева, а уговорката е била за 2000 евро.

По време на брифинга прокурор Димитър Петров разкри, че групата е действала на територията на управлението и е изнудвала дребни търговци, които са плащали "такса спокойствие", за да не бъдат извършвани полицейски проверки и да бъдат предупреждавани за предстоящи проверки.

Всички разследвани са дългогодишни служители на МВР, което е направило работата на прокуратурата доста трудна. Задържаните полицаи са демонстрирали изключително висок стандарт на живот. Предстои проверка на имотното им състояние на служителите.

"България се превърна в държавата на подхвърлените пари. На едно от задържаните лица, при проверка с контролно осветление, ръцете му са светнали. Той твърди, че това било от химикалка, а не от пари", посочи Петров.

Йерархията на групата е следвала йерархията на структурата. Добрата новина е, че 1/3 от личния състав на този сектор - младите служители, не са се подали на натиска да станат членове на групата или да "оцапат ръцете си", каза прокурор Петров. Събрали сме множество доказателства, включително свидетели са разпитани пред съдия.

Той уточни, че в някои магазини, задържаните са си пазарували без пари.

"Членовете на групата са преценяли потенциала на колегите дали се явява надежден сътрудник на групата или се изказва остро срещу корупционни практики. Прокуратурата е сезирана от търговци.

Възложени са и данъчни ревизии като на физически лица. Нерегламентираните практики са по направление на дейност на сектора. Събирани са и суми от автокъщи, наргиле барове, магазини.

Информация за арогантното поведение на служителите е получена през ноември миналата година. Мерките за неотклонение ще се гледат днес.

Директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност“ Румен Ганев допълни, че ръководителят на групата е бил ръководен служител на Второ РУ, преминал през доста ръководни постове в МВР.

Дирекция "Инспекторат“ ще извърши проверка на работата на целия сектор. Ганев апелира гражданите да не се поддават на натиск, а да сигнализират и категорично заяви, че всеки един сигнал се проверява обективно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase