Снимка: pixabay.com


Икономически експерти очакват Европейската централна банка да повишава лихвите по кредитите на всяко шестмесечие с 0.25%.

Към момента от ЕЦБ са взели решение лихвените проценти в еврозоната да останат без промяна - те ще останат на сегашните си нива поне до лятото на тази година. Предстоящото повишение, обаче, ще се отрази на условията на банките, както и по ипотечните кредити.

В същото време данни от края на миналата година показват, че все повече българи вземат заеми, които после трудно успяват да върнат в срок. В момента цифрите сочат, че заемите за жилища са с лихви дори под 3 на 100. Макар и прогнозите на всички финансови анализатори и кредитни консултанти да са предпазливи, все пак опасенията за повишаване на лихвите остават.

Какво ще се случи със заемите ни - коментар в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR на Преслав Райков и Венелин Маринов.

"Очаква се ЕЦБ да започне в средата на тази година да затяга мерките и по-усилено през 2020 г. Качването ще започне бавно и поетапно. Няма да има драстичен скок от месец за месец", увери Преслав Райков.

Според Венелин Маринов в последните години има устойчива тенденция по намаляване на лихвите и се очаква да дойде краят на това.

"Това наистина ще стане края на тази и началото на другата година, тъй като се движим с известно забавяне спрямо европейската икономика. Ще расте с малки измерения", добави още Маринов.

Трябва ли да започнем да мислим за рефинансиране на кредитите и промяна на вноските?

Коментари Напиши коментар

15

И.Б.

преди 2 години

Преди отпускане на кредит от страна на която и да е банка трябва да се определи целта, за която са нужни парите. Всеки договор се сключва от най-малко две страни. Отговорността трябва да се подели между тях. Отпускащият кредит трябва да е наясно с имотното състояние на кредитополучателя и възможностите му за погасяване на дълговете. В противен случай се получава т.н. балон от дългове, банката обявява несъстоятелност,възвръщаемост на парите няма. Спомнете си "Лемън брадърс".

14

Глад и мизерия

преди 2 години

Глад и мизерия ни чака !!! Хората нямат пари за хляб ! Сега ще си изгубят домовете !! Улиците ще се напълнят с бездомни !!! Банките ще извършат поредният грабеж !!!!

13

КРИЗАТА ИДВА

преди 2 години

ХОРАТА ЩЕ ЗАГУБЯТ ДОМОВЕТЕ СИ ! ЩЕ ОСТАНАТ НА УЛИЦАТА !