Снимка: The Guardian
fallback

Млада надежда на футбола може да изгние в затвора на Бахрейн заради политическите си възгледи. Историята на 25-годишния Хаким ал-Арайби започва още през 2012 година, когато протестира заедно с група активисти срещу кралското семейство по време на Арабската пролет. Хаким е арестуван и измъчван в затвора в продължение на 3 месеца.

Когато е освободен под гаранция, решава да избяга от Бахрейн и да потърси политическо убежище. Заминава за Австралия  през 2014 г., а през 2017-а получава и статут на бежанец. Започва да играе за полупрофесионалния футболен клуб в Мелбърн Pascoe Vale, а в австралийското градче среща и сегашната си съпруга.

През 2014 година получава обаждане по телефона, докато играе футболен мач в Катар. Разбира, че е осъден заедно с брат си и още един човек на 10 години затвор. Признат е за виновен за вандализъм. Властите твърдят, че футболистът е буйствал в полицейско управление, а след намесата на Амнести интернешънъл става ясно, че във времето, в което се предполага, че Хаким е извършил престъплението, мъжът всъщност е имал футболен мач на стадиона.

Освен това, футболната надежда отправя и широки критики към една от най-влиятелните фигури в Бахрейн и то пред международна медия. Хаким обвинява шейх Салман бин Ибрахим ал-Халифа, който е част от кралското семейство, а освен това е и президент на Азиатската футболна конфедерация, който по това време се кандидатира и за президент на ФИФА. Футболистът твърди че ал-Халифа дискриминирал шиитските мюсюлмани и използва политическата си сила за натиск върху по-демократично настроените спортисти, които са се включили в протестите по време на Арабската пролет.

Така мерникът е вдигнат към Хаким, а нещата се оказват далеч по-сложни.

Макар и да има статут на политически бежанец от Австралия, Хаким е задържан от властите  в Тайланд на 27 ноември 2018 година, когато отива в Банкок на меден месец заедно със съпругата си.

Причината за ареста е искане от страна на властите в Бахрейн да бъде издадена международна заповед за издирване от страна на Интерпол. Според правилата на Интерпол, обаче, хората, получили политическо убежище, не могат да бъдат издирвани с международна заповед за арест. Въпреки това от Интерпол допускат грешка, за която в момента са широко критикувани, и пускат името на Хаким с червена бюлетина.

Преди да замине за медения си месец футболистът се консултирал с австралийските власти, за да провери дали все пак ще има някакъв проблем, ако реши да пътува извън Австралия. Службите го уверили, че ако стои далеч от Бахрейн, проблем не би трябвало да има и така момчето заминава със съпругата си.

Пробойна в комуникацията между Интерпол и австралийските власти, обаче, изиграва лоша шега на Хаким и сега съдбата му стои на карта. Футболистът е задържан почти веднага след като пристига в Банкок, а от Бахрейн настояват за неговата екстрадиция. Към момента 25-годишният мъж все още лежи в затвора в тайландския град и  очаква съдбата си, макар и от Интерпол все пак да поправят грешката си и да премахват името му в списъка на международно издирваните лица. Вече е твърде късно, обаче.

Тайландските власти, водени от наистина драконовите си имиграционни политики, решават все пак да разгледат искането на Бахрейн за връщането на Хаким обратно в родната му страна. Решават да удължат задържането му с 60 дни, докато стане ясно каква ще е съдбата му. До 8 февруари футболистът трябва да представи абсолютно цялата необходима документация, за да може искането на Бахрейн да бъде отхвърлено.

Пред “Гардиън” Хаким споделя, че се страхува, защото ако все пак бъде върнат обратно в родината си, ще бъде тикнат в затвора, където го чака сигурно мъчение.

“В Бахрейн няма никакви човешки права, няма сигурност за хора като мен. Не съм направил абсолютно нищо - нито в Бахрейн, нито в Тайланд, нито пък в Австралия. Защо ме държат тук?”, разказва спортистът.

Министърът на външните работи на Австралия Марис Пайн споделя пред ABC, че правителството е много притеснено и прави всичко възможно Хаким да бъде върнат обратно в Мелбърн. Имало е среща на високо равнище между нея, зам.министър-председателя на Тайланд и министърът на правосъдието.

Oще по темата

В първата си официална позиция по въпроса пред “Гардиън” от правителството на Бахрейн уверяват, че животът на Хаким няма да бъде в опасност, ако мъжът бъде върнат обратно в родината си.

Властите в Австралия все пак се надяват, че Хаким ще бъде върнат обратно в страната, където е получил политическото си убежище, а надеждите са все по-силни след нашумелия случай с 18-годишната саудитка Рахаф Мохамед, която се барикадира в хотелска стая в Банкок, след като беше заплашена с екстрадиция в Саудитска Арабия. Момичето стартира кампания за собственото си спасяване в социалните мрежи, а впоследствие получи и убежище в Канада, благодарение на съдействие от страна на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Ахмак

преди 5 години

А бе да си беше стоял в Австралия. ***. Аз ако бях нямаше никога да мръдна от там.

5

ДС

преди 5 години

Петрола губи позиции със вески изминал ден. Електричките навлизат. Дано съм жив да видя как арабския полуостров ще остане една пясъчна пустиня със едни призрачни сгради.

4

УХА

преди 5 години

арабска пролет--начало на джихадиската касапница..смешници...и кой плащаше за арабските пролети...хахахаха

fallback