Снимки: Reuters

Иновациите могат да помогнат много на хората в неравностойно положение. Например, новите лекарства, които се произвеждат – да са в полза на бедните. Но как се убеждават инвеститорите да вложат средства в тях и да печелят, без да губят пари?

Според Бил Гейтс, в повечето от тези начинания, става дума за траншове и няма пряка възвращаемост на средствата.

"Икономическата полза е от това, че децата оцеляват и в бъдеще помагат на бизнеса. По този начин възвращаемостта е огромна“, обяснява съоснователят на Microsoft в интервю от Давос за Франсин Лакуа от Bloomberg.

"По този начин помагаш държавите, където децата умират на около пет години, да се стабилизират. Като Индия, Индонезия и Виетнам, които от бенефициенти на помощ се превръщат в част от световната икономика. Там няма нужда да се харчат пари за борба с пандемии, защото здравните им системи вече са се активирали“, обяснява още Бил Гейтс.

"Но ръководителите на компании все още не прилагат иновациите в компаниите си и това е изнанадващо“, коментира той..

Гейтс е категоричен, че иновациите променят правилата.

Софтуер, здравни технологии и иновации и енергетика са темите, които следи и по които работи.

"Няма да избегнем големите проблеми с промените в климата без масови иновации в много части на реалната икономика. Така че иновациите са това, което променя правилата на играта и много директори се изненадват, че не ги вкарват в компаниите си".

Разговорът вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase