Снимка: Pixabay
fallback

Броят на международните туристи в света е продължил значително да се увеличава през 2018 година с растеж от 6 процента до 1,4 млрд. души, според предварителна оценка на Световната туристическа организация (СТО) към ООН, предаде АФП.

Това увеличение се дължи основно на туристите в Южна Европа (+7%), сочи статистиката на базираната в Мадрид организация. Броят на туристите, посетили Европа, се е увеличил с 6% до 713 млн. души миналата година, предава "Монитор".

Близкият изток, който е продължил с възраждането си, също е бил една от дестинациите, допринесли за растежа (+10% в Северна Африка и 6 процента в Субсахарска Африка) с 67 млн. туристи. Тихоокеанска Азия е посрещнала 343 млн. туристи (+6%), а американският континент е отбелязал увеличение от +3 на сто.

През 2019 година СТО залага на увеличение от 3 до 4 процента.

"Растежът на туризма през последните години потвърждава, че секторът днес е един от най-мощните двигатели на растежа и на световното развитие", заяви генералният секретар на СТО Зураб Пололикашвили, цитиран в комюникето.

Но "ние носим отговорността да го управляваме по устойчив начин, за да превърнем тази експанзия в реални ползи за всички страни", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback