Снимка: flickr

За трета поредна година повече работодатели - 87%, планират да увеличат или запазят броя на служителите си в резултат на автоматизацията. Това показва проучване на ManpowerGroup сред 19 000 работодатели от 44 държави за това как ще повлияе навлизането на роботи върху работните места през следващите две години.

Само в България, Унгария, Чехия, Норвегия, Словакия и Румъния компаниите предвиждат да намалят броя на наетите, тъй като в тях доминира недоверие в съществуващите на пазарите им технически умения, показват данните.

Компаниите, които се дигитализират, се разрастват и този ръст създава все повече нови видове работа. Организациите, които вече автоматизират свои задачи и напредват с дигиталната си трансформация, са най-сигурни в увеличението на заетостта.

Недостигът на таланти в глобален мащаб е на 12-годишен връх и се появяват нови умения със скоростта, с която изчезват стари. Преобладаващата част от компаниите планират да изградят кадри в много по-голяма степен от преди и тази тенденция не изглежда да се забави - 84% от работодателите предвиждат да разширят уменията на своята работна сила до 2020 г.

Резултатите от доклада също показват, че търсенето на ИТ умения расте съществено - 16% от компаниите очакват да увеличат броя на служителите в ИТ отделите, което е пет пъти повече от тези, които предвиждат да ги намалят.

Работодателите от сектор "Производство" предвиждат най-големи промени в заетостта - 25% споделят, че ще наемат повече хора през следващата година, докато 20% ще наемат по-малко.

Очаква се растеж и на работните позиции, свързани с обслужването на клиенти, тъй като те изискват човешки умения като комуникация, водене на преговори, лидерство и умения за адаптация. Административните и офис позиции се свиват и се очаква броят на служителите да остане същият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase