Снимка: pexels

Солите са необходими на тялото, за да поддържат някои жизненоважни функции, като предаването на нервни импулси между клетките например. Това зависи от електролитния баланс, който отговаря за преноса на важна информация на клетъчно и тъканно ниво. Ако в тялото няма достатъчно електролити биват нарушени редица важни функции, сред които мускулната, нервната, както и балансът на pH.

Едни от най-важните минерали, съдържащи свободни йони, са натрий, калций, калий, магнезий. Дефицитът на тези вещества може да доведе до мускулна слабост, неволево съкращение, крампи, нарушена работа на някои органи.

Така че солите са наистина важни за организма. Но също толкова важно е да не се прекалява с тях.

Прекалено високите нива на соли в организма предизвикват задръжка на излишни течности и нарушават функцията на жизненоважни органи. Сърдечносъдовата система се затруднява, кръвното налягане се повишава, създават се условия за отключване на диабет.

Понякога не си даваме сметка колко големи количества сол приемаме с храната, дори да не посягаме често към солницата.

Някои хранителни продукти съдържат неочаквано високи нива на добавена сол. Затова е важно да ги избягваме. Кои са тези храни?

Извара

Изварата е по-нискокалорична от сиренето, заради което често бива предпочитана за следобедна закуска в комбинация с плодове например. Изварата съдържа и полезни протеини и калций, които ни дават основание да я консумираме. Но в нея се съдържат доста високи нива натрий, който подобрява вкуса на изварата и производителите го знаят.

Овесени ядки

Една от най-популярните храни, към които се обръщат толкова много хора, борещи се с килограмите, холестерола, кръвната захар. Те са много полезни, но също съдържат доста високи нива на натрий. Солта се използва като естествен консервант, който удължава срока на годност на храните и овесените ядки попадат в този списък.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase