Снимка: pixabay.com
fallback

Лицата, шофиращи в Италия автомобили с чуждестранна регистрация, от Нова година могат да бъдат глобени до 2848 евро, а колата им да бъде конфискувана.

Наказанието е предвидено в приетия в края на миналата година нов закон за сигурността, като нормативният акт забранява на всеки пребиваващ в страната за повече от 60 дни чужденец да се движи с автомобил, регистриран другаде, пише "Монитор".

При установяване на нарушението глобата се плаща веднага, а колата се спира от движение за срок от 180 дни, през които или се връща там, от където е дошла, или й се прави италианска регистрация. Не се ли случи това, превозното средство се иззема в полза на държавата и този акт не подлежи на обжалване.

Според статистиката на полицията в Милано от 4 януари, когато е издадено първото наказателно постановление за прегрешението, до вчера са изловени близо 300 нарушители, които са се изръсили средно с по 712 евро за глоба.

Повсеместната проверка на автомобилите с чуждестранни номера и най вече на тези с българска и румънска регистрация започна още от лятото на миналата година. До края на декември обаче се плащаше само солена глоба за нарушение или за липса на някакъв документ.

Явлението да караш в Италия кола с номер най вече от България и Румъния стана масово преди десетина години. Водачите на такива автомобили не плащаха глоби, регистрирани с радари, с камери или постановени с фишове – незнайно защо органите на реда бяха пресметнали, че изпращането им до нарушителите в техните страни ще струва повече от парите в съответния фиш.
Те плащаха пътния данък в страната на регистрацията, тоест у нас или у съседите ни от север, като и в двата случая таксата е в пъти по-малка от италианската. Същото се отнася и за застраховките – третата причина за "харесването" на нашенските номера.

Но сметките на италианските тарикати и на нашенците се оказаха без кръчмар, защото най-напред общинската полиция в Милано, а след това и тази в цяла Италия наеха частни фирми за разпращането на глобите и събирането на парите за тях плюс 10 евро за разходи по операцията.
Само от Милано за 2017 г. те са разпратили 110 000 "честитки" със следната класация – 25 000 в Швейцария, 15 000 в Германия, 10 000 в САЩ и т.н. За България пък за същата година са били изпратени малко повече от 2000 наказателни постановления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Фофу

преди 5 години

Твоите началници от Позитано със сигурност я искат защото техните деца сега учат много по евтино там и получават престижни дипломи. Не щат да ходят в МАскве.

55

До 14

преди 5 години

В БГ карат с немски номера, защото колите са лизингови и струват по-евтино, отколкото да ги купят от БГ.

54

Анонимен

преди 5 години

Никой не ни иска в ***,нарече а Евр(оп)ейски Съюз,защото повече крадем и от тамошните еврее.

fallback