снимка: Ройтерс

Световната банка рязко снижи прогнозата си за ръста на икономиката на България за 2018 г. и за следващите няколко години. Според новия годишен доклад на банката Global Economic Prospects за 2018 г. икономиката на страната се е разширила с 3,3%, докато при предишните прогнози от лятото очакванията бяха за ръст от 3,8%.

Перспективите са негативни и за в бъдеще. За настоящата година банката очаква ръст на икономиката от едва 3,1% при предишни прогнози за 3,6%.

През следващата година икономиката ще се забави дори повече – до 3,0% (3,6% в летните прогнози), а през 2020 г. ръстът ще стигне 2,8%.

Според Световната банка забавящият се растеж в еврозоната е отслабил положителните търговски и финансови ефекти, които преди това са подкрепили активността в няколко страни в Европа и Централна Азия, включително България. Негативно влияние върху икономиката на страната са имали още забавящият се износ и недостигът на работна ръка.

Перспективите не само пред България обаче изглеждат по-мрачни. Световната банка очаква глобалният икономически растеж да се е забавил леко до 3,0% през 2018 г. и да намалее с 0,1 пр.п. през тази година. За следващите две години очакванията са за растеж от 2,8%. За сравнение, в предишните си прогнози банката очакваше ръст от съответно 3,1%, 3,0% и 2,9% през 2018, 2019 и 2020 г.

Според институцията международната търговия и производствената активност са се влошили, търговските напрежения остават силни, а някои от големите развиващи се пазари преживяват значителен натиск върху финансовия пазар.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase