fallback


Националната здравноосигурителна каса навърши 20 години, а за този период се случиха немалко скандали. През изминалата година темата със смяната на здравноосигурителния модел в България беше на фокус.

Днес моделът на здравноосигуряване се смята за напълно изчерпан, а дори се стига и до ситуации, в които пациенти умират, защото не могат да заплатят за лечението си.

Какво се промени и какво искат пациентите - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и Иван Димитров Български пациентски форум.

Редица проблеми съществуват пред здравеопазването. Има ли баланс между качество и количество в здравеопазването или той е нарушен в България?

"Качество се постига по един единствен начин - конкуренция между услугите - лекари, здравни заведения и в това число осигурителите. Това е единственият начин да се постигне по-високо качество", заяви Стойчо Кацаров.

Възможно ли е обаче да се постигне демонополизация на касата?

"Ние като пациенти трябва да имаме право на избор, а нямаме такова - отиваме там, където можем да намерим място за лекуване. Няма конкуренция, а когато няма такава, те лекуват така, както някой е сметнал", заяви в предаването Иван Димитров.

Какво е решението?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Sudden death

преди 5 години

През последните 30 години БГ е чудесен пример как НЕ трябва да се правят реформи, във всички сфери, не само здравната каца.

14

Анонимен

преди 5 години

Мутрите на Стойко ще се грижат за здравето на българина. Смее ли някой да се разболее? Ще точат от частните застрахователи? Може, но само в техните собствени частни болници, хайде от тях да мине. Нема ви изоставим съвсем, ще ви натирим у наште болници оборот да правите. А ДПС и Пейовски ще си направят частен фонд и ще събират парите в него за Делиормана и Кърджали. Хубаво ще стане, вервайте. Някой Стойчо или Трайчо досега да ви е лъгал?

13

Българин

преди 5 години

Цитирам: "....когато пациентите умират...!Аз съм един от УМРЕЛИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПАЦИЕНТИ! НЗОК Е УНИКАЛНА В ТОВА СИ ОТНОШЕНИЕ И НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ КЛОНИРАНА !

fallback