снимка: Ройтерс
fallback

Фотографът Ник Уинке преглеждал интернет форуми, когато попаднал на оплакване, което го притеснява: на някои определени смартфони на Samsung Electronics потребителите нямат възможност да изтрият приложението на Facebook, пише Bloomberg.

Уинке купува своя Samsung Galaxy S8, базирано на Android устройство, което пристига с вече инсталиран Facebook, когато е пуснато на пазара през 2017 г. Той е ползвал приложението на социалната мрежа, за да се свърже със стари приятели и да споделя снимки на пейзажи, както и кадри на сиамската си котка. Но не искал да се ангажира с Facebook прекалено. Мъжът се опитва да премахне програмата от телефона си, но написаното се оказва вярно – невъзможно е. Фотографът открива само опция за „изключване“ и не е наясно какво точно означава тя.

"Напълно ме озадачи фактът, че ако искам напълно да се отърва от Facebook, той по същество ще си остане на моя телефон, което предизвиква повече въпроси“, коментира Уинке в интервю. „Могат ли да следят информацията ти, локацията или каквото друго правят? Ние потребителите трябва да можем да кажем какво искаме и какво не искаме на нашите продукти".

През изминалата година потребителите станаха по-бдителни за своите дигитални права и по-внимателни по отношение на неприкосновеността на личния живот, след като бяха направени разкрития за практиките на Facebook за споделяне на потребителски данни и след като регулаторите започнаха да прилагат по-засилен контрол върху събирането на онлайн данни.

Някои хора изтриха акаунтите си в социалната мрежа в знак на протест срещу пропуските на компанията, докато други просто искат да се уверят, че имат опцията да го направят. Много потребители на телефони с операционна система Android започнаха да поставят под въпрос сделката на Samsung да продава телефони с перманентно инсталиран Facebook, а голяма част от тях се оплакват в социалните мрежи.

Как от социалната мрежа коментират темата вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 5 години

До ОбясниторНе знам дали на айфоните може да се деинсталира фейса. Но при тях и без него всичко е под тотален контрол.

28

Обяснитор

преди 5 години

Samsung принудени да инсталират такива програми, защото иначе ще им затворят пазара, и телефоните им ще почнат да гърмят или да се запалват без обяснима причинаПрограми като ФБ следят хората и събират информация, дори никога да не са си правили профил.Пообразовайте се малко!

27

Присмехулник

преди 5 години

всеки си има право на лично мнение и оценка. вие сте ме преценила така, като експерт по рутванията, ругатните и търговията на глобалистите, но това още не значи, че сте права. особено в аргументите, които предимно бяха концентрирани около хейтването и поливането на личността ми с шитсторм, което е характерно за троловете. Факт! цялостното ви професионално творчество тук не се дължи на липса на възпитание, а на лошо такова.

fallback