Снимка: архив, Reuters
fallback

На учениците в Пхенян са раздадени лакомства като подарък по случай рождения ден на държавния лидер Ким Чен Ун, предаде кореспондент на ТАСС от севернокорейската столица.

Комплектът включва сладкарски изделия, произведени в КНДР - бонбони драже, желирани резанки, вафли, бисквити, дъвки и карамелизирани бонбони. Всеки ученик в страната е получил по един килограм сладки подаръци, уточнява агенцията.

Рожденият ден на Ким Чен Ун - председател на Държавния съвет, не се отбелязва официално, пише БТА. Във всички местни календари 8 януари е обозначен като обикновен делничен ден. Нито официалната информационна агенция КЦТА (Корейска централна телеграфна агенция ), нито вестниците и телевизията споменават за рождения ден на висшия ръководител. Всички жители на страната обаче знаят с какво е свързана днешната дата. Връчвайки подаръците на своите ученици, севернокорейските учители посочват, че този жест на специално внимание се прави по повод рождения ден на Ким Чен Ун.

Рождените дати на двамата предишни държавни лидери Ким Ир Сен и Ким Чен Ир са сред най-големите празници в страната, съпроводени са с пищни тържества - 15 април, когато през 1912 г. е роден основателят на народната република Ким Ир Сен, се отбелязва като "Ден на слънцето". Ким Чен Ир е роден на 16 февруари 1942 г. и в КНДР този празник носи името "Ден на ярката звезда".

Знае се, че сегашният севернокорейски водач е роден на 8 януари, но годината не се съобщава официално. В различни източници, използвани от медиите, се споменават като възможни 1982, 1983 и 1984 г. Откакто Ким Чен Ун е поел властта през 2011 г., рожденият му ден никога не е бил честван като национален празник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Митев

преди 5 години

До ФАКТИСтава въпрос САМО ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПХЕНЯН!!!

46

Анонимен

преди 5 години

Само погледнете. Около "вожда" десетгодишни деца във военни униформи. Момчета и момичета. Това не ви ли кара да се позамислите що за тип е този и каква тирания е в страната му?

45

Анонимен

преди 5 години

В цирка на послушните кученца и на тях им дават бонбончета като слушат дресьора. Дресировката им почва докато са още много малки. Отвратителен диктатор и има хора които го харесват!

fallback