снимка: Ройтерс
fallback

Тримесечната печалба и приходи на Samsung Electronics Co. не успяха да отговорят на очакванията на пазара заради спадащите продажби на чиповете през последните три месеца на 2018 г., същото тримесечие, за което Apple Inc. съобщи за анемични продажби в Китай. 

Оперативната печалба на южнокорейската компания се сива до 10,8 трилиона вона (9,6 милиарда долара) през периода, който приключи през декември, според предварителните резултати, публикувани във вторник. Медианните очаквания на анкетираните анализатори бе за 13,8 трилиона вона, предава Bloomberg.

Влошаването на отношенията между САЩ и Китай - двата най-големи пазара за износа на Samsung - са засегнали търсенето на памет, използвана във всичко - от персонални компютри до мобилни устройства, повишавайки натиска върху компанията, която се опитва да съживи своето подразделение за смартфони. Това предизвикателство предизвика слабост у Apple, основен клиент на компонентите. Производителят на iPhone изплаши световните пазари през миналата седмица, когато понижи прогнозата си за продажбите си за първи път от почти две десетилетия.

„Това е шок". По този начин Сон Муин-суп, анализатор в Hi Investment & Securities Co., коментира пред Bloomberg резултатите на Samsung. „Не само Apple, но и производителите на смартфони, сървъри и компютри не купуват части на корейците. Докато американско- китайската търговска война е надвиснала над тях, тези клиенти просто няма да приемат текущите цени, а Samsung е подложен на натиск да намалява цените на чиповете".

Приходите от продажби за четвъртото тримесечие възлизат на 59 трлн. вона в сравнение със средната прогноза за 63,6 трилиона вона. Samsung не дава данни за чистата печалба, което ще направи по-късно този месец, когато представи окончателните резултати.

Книжата на Samsung поевтиняха с 2,1 на сто, преди да компенсират част от спада в средата на сесията в Сеул. През миналата година акцията загуби 24 на сто от стойността си.

Продължението на материала вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

MS = MySelf

преди 5 години

До 3: Хелоу Бро, и аз се радвам на 1 великолепна машина с страхотен дисплей плюс 2 супер-камери при 4гБ и 2ра карта 256 гБ като за него се "изтърсих" с мин.400 лв и най-хубавото в случая е, че мачка всичките съвр.смарт-палячовци на сума от 2К и нагоре, за които яко са се изръсили местните балъци... Единственият му минус е относително слабата батерия на този готин+евтин флагман на 1 почти неизвестна нам бранд от CN-town спечелил преди 2 год. 1st прайс в Барселона на световното изложение там...

11

Цецо

преди 5 години

Подобни шокове за компаниите са радост за обикновените хора по света... :)

10

11

преди 5 години

Пазаря е залят от скъпи устройства които вече не се различават с много едно от друго. Аз лично ползвам Samsung S7 и съм доволен. Докато не спре да работи нямам никакво намерение да правя нова инвестиция например. А и да взема нов, няма да дам толкова много пари повече за нещо което при едно изпускане може да спре да работи... Така ,че време е да се осъзнаят.. Другото е че приходите ни са ниски.

fallback