Снимка: БТА

Шестима души загинаха и 16 бяха ранени, след като пътнически влак се блъсна вероятно в товар, изпаднал от товарен влак при разминаването им на мост в Дания, предаде Асошиейтед прес. Това е най-тежката катастрофа в страната от повече от 30 години.

Датската държавна железопътна компания Де Ес Бе (DSB) каза пред телевизия ТВ2, че жертвите са пътници от влак, пътувал от град Одензе на остров Фюн за столицата Копенхаген. Сблъсъкът станал около 8 ч. местно време.
На снимки се вижда, че товарният влак е превозвал каси с бира. Платнището, с което е бил покрит товарът, е разкъсано на парчета.

"Твърде рано е да се каже каква може да е причината за случилото се. Катастрофата е доста сериозна", каза пред репортери главният полицейски следовател Йорген Андерсен.

Катастрофата е станала на мост с железопътно и пътно движение, който е част от системата от тунел и мостове Стуребелт, свързваща датските острови Зеландия и Фюн.

Транспортната система е била затворена за автомобили заради силните ветрове, но на влаковете било разрешено да се движат. Автомобилното движение по-късно днес е възобновено, но с ограничение на скоростта до 50 км/ч.
 "Отнет бе животът на обикновени датчани, тръгнали за работа или прибиращи се у дома след коледните празници, каза датският премиер Ларс Льоке Расмусен, който изказа съболезнования.

"Тази ужасяваща злополука дълбоко ме опечали", каза кралицата на Дания Маргрете Втора.
Полицията прикани пътниците да се свържат с близките си и да им кажат в какво състояние са, и призова хората да не споделят снимки или видеоклипове от катастрофата. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase