Кандидатурата на България, Гърция, Сърбия и Румъния за Мондиал 2030 година е напълно реалистична. Това мнение изрази спортният министър Красен Кралев в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата

"Аз не мисля, че Аржентина и Уругвай са фаворити. Първият и най-силен пункт е политическата и икономическа стабилност на страните, а Аржентина и Уругвай са страни в перманентна икономическа криза", подчерта Кралев.

Той даде пример и с неуспеха на Аржентина да се справи с реда по време на финала на Копа Либертадорес между местните грандове Ривър Плейт и Бока Хуниорс, като в крайна сметка се наложи мачът да се играе в Европа.

По думите на спортният министър далеч по-сериозни конкуренти са ни Испания и Португалия и по принцип всички европейски държави.

"Ако си свършим домашното и си оправим инфраструктурата, имаме всички шансове за успех. Дори и да не успеем, като екип ще имаме всички шансове да кандидатстваме за европейското през 2032 година", посочи Красен Кралев и добави, че от провеждането на едно такова първенство държавата ще спечели изключително много.

Спортният министър даде добра оценка за случилото се в спорта през отминаващата 2018 година.

"При толкова много успехи, аз виждам, че тези реформи, които направихме през последните 4 години, дават резултат. Няма начин, след като се обръща толкова внимание на детско-юношеския спорт, да нямаме успехи", подчерта той.

До думите му финансирането на федерациите от последните години също дават резултат.

"Септември беше българският месец – 3 световни първенства, организирани само в рамките на 1 седмица", заяви още спортният министър. По думите му такава е била и оценката на шефа на МОК Томас Бах, който посети България в средата на септември.

Красен Кралев посочи, че може би е дошло време за изграждането на нов национален стадион. Според него с проекта за съвместно домакинство на Световното първенство през 2030 година вече се говори не за един, а за цели 4 стадиона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase