Снимка: БТА
fallback

Средствата на противовъздушната отбрана на Сирия са свалили осем израелски ракети по време на няколко последователни атаки през изминалата нощ срещу предградия на сирийската столица, съобщава ТАСС. Според информацията по време на ударите, нанесени от въздушното пространство на съседен Ливан, били използвани и дронове.

ТВ каналът "Ал Хадас" съобщи, че ударите са нанесени от израелските ВВС по военни обекти и складове на шиитската милиция Хизбула и иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, които воюват на страната на сирийската армия. Поне три обекта са били унищожени в предградията на Дамаск Ал Кисуа и Димас.

Ударен е оръжеен склад, трима войници са ранени, съобщиха сирийските държавни медии, като уточниха, че повечето от ракетите са били свалени от сирийската ПВО.

Сирийската държавна телевизия, която се позова на военен източник, идентифицира бойните самолети като израелски. Официалната агенция САНА преди това съобщи, че израелски самолети прелитат на ниска височина над части от съседен Ливан.

Според израелски медии са били изстреляни поне 22 ракети. Говорител на израелската армия не потвърди информацията за ударите, но заяви, че ПВО е била задействана срещу зенитна ракета, изстреляна от Сирия, като от израелска страна няма щети или пострадали. Според сайта "Ан Нашра" на израелска територия са паднали няколко ракети. Според очевидци взривове се чули в района на Кесария и Хадера.

Според други израелски медии ударът по цели западно от Дамаск е бил нанесен няколко часа след като в международното летище на Дамаск кацнал самолет Боинг -747 на иранската гражданска авиокомпания Fars Air Qeshm, за който се предполага, че вероятно е доставил в Сирия военно оборудване или въоръжения.

Има предположения също, че мишена на атаката може да е била делегация на Хизбула, пристигнала от Бейрут около 16,00 ч. (местно време), за да се качи на иранския самолет, за да замине за Техеран за погребението на иранския високопоставен чиновник Хашеми Шахруди, пише сайтът Нюзру.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

235

пехотинец

преди 5 години

А Израел дори не използва най-новите си самолети и ракети. Рассия за пореден път стана за смях пред света. След тези удари, всяка държава закупила руски ракетни системи ще започнат да търсят гаранционните документи на ламаринените тръби. Смях.

234

Анонимен

преди 5 години

Не знам дали осъзнаваш, за това ще повторя - С 300 покриват всички значими летища на територията а Израел. При желание могат да им свалят самолетите още при излитането или при кацането. А и тогава са най - уязвими. Железен купол не може да сваля зенитни ракети ;)-Защото не му достига скорост. Ако можеше, това щеше да значи, че Израел има атмосферни управляеми хиперзвукови ракети, а те нямат. Железния купол е срещу балистични цели, а ПВО ракетите не са такива.

233

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен"Шест самолета изстреляли по Дамаск 22 ракети, сирийците свалили 8 ракети и нито един самолет. Сирийците нямат ли С -300?" 8 са свалили според тях. Което вероятно значи, че не са свалили нищо и всичко е ударило целта : )))))) Ако бяха свалили 8, щяха да кажат, че са свалили 21 от 22 и 5 самолета ; )

fallback