Снимка: Bulgaria ON AIR

Беше ли добра 2018 г. за бизнеса? Гласува се бюджет, за който синдикатите казаха, че е исторически. Увеличи се минималната работна заплата, пенсиите, максималният осигурителен доход.

"Резултатите са много добри. Почти във всички сектори се видя положителната тенденция и ръстът. Очевидно образованието е един от проблемите ни. Необходима е качествена реформа в сектора. Голяма част от българските ученици са функционално неграмотни. Проблемът с липсата на кадри е във всички отрасли на бизнеса. IT секторът е най-конкурентен, защото е много гъвкав", отбеляза Ираван Хира от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

По негови думи скандалите със съдебната система и корупцията са лоша реклама за България.

"Борбата с корупцията трябва да се води до край. Трябват резултати, а не само шум. Очакваме около 2021-22 г. големият капитал да се огледа към нас. Имаме време. 2019 г. е подготвителна", допълни той в "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR Георги Руйчев от БФБЛ също подчерта, че 2018 г. беше неочаквано добра за бизнеса.

"Добрите сигнали ги виждаме от ръста на икономиката и потреблението. Расте и търсенето на работна ръка. Търсим дори още повече кадри. Бизнесът да преподава на студентите е добра възможност да се подбират добрите кадри. Така учениците и студентите могат да видят, че и в България може да се прави добър бизнес. Всички големи компании ги има и у нас", изтъкна той.

Според него Европредседателството беше успешна реклама за България. "Инвеститорите видяха, че ни има на картата. Видяха, че на нас може да се гледа с добро око", заключи за финал Руйчев.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase