Снимка: БТА

Руския президент Владимир Путин днес обвини западните държави, че са направили всичко възможно, за да не позволят "надигането на мощта" на Русия, като осъди в хода на годишната си пресконференция санкциите срещу неговата страна и "измислените"шпионски скандали, предаде Франс прес.

По време на този понякога емоционален разговор от близо 4 часа, руският президент обяви и амбициозен план за икономически растеж и осъди планираното оттегляне на САЩ от важен ядрен договор, представяйки го като риск от нова надпревара във въоръжаването.

Запитан за западните санкции, предприети срещу Русия след анексирането на полуостров Крим през 2014 г., той каза, че това се е дължало на "възхода на Русия".

"Появи се силен актьор, с когото трябва да се съобразяват. Доскоро те смятаха, че това вече не е държава", обяви той пред 1700 журналисти, акредитирани за случая.

После, като направи намек за шпионските скандали и за обвиненията срещу Русия, особено за отравянето във Великобритания на бившия двоен агент Сергей Скрипал, Путин видя в това същата логика на действие: "Ако не беше Скрипал, щяха да измислят нещо друго. Целта е проста: да се ограничи развитието на Русия, възприемана като потенциален конкурент".

Макар да приветства обявеното от Доналд Тръмп изтегляне на американските войски от Сирия, като "справедливо" решение, в замяна на това той разкритикува желанието му да се оттегли от договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, забраняващ разработването на ядрени оръжия с обсег от 500 до 5000 км. "Понастоящем сме свидетели на срив на международната система за контрол на ядрените оръжия", обяви той, като предупреди срещу световна тенденция за "подценяване" на заплахата от атомна война.

Владимир Путин освен това изтъкна и големите си икономически амбиции за страната: "Имаме необходимите сили, за да заемем пето място (в света) в икономическата класация. Мисля, че ще успеем да го направим", подчерта той.
Путин увери, че Русия - 12-а световна икономика, според Световната банка, е отбелязала ръст на своя БВП от 1,7 процента през последните 10 месеца и че той трябва да достигне 1,8 на сто на годишна база, като отбелязва по-нататък и "незначително" увеличение на реалните доходи в Русия след "дълга пауза".

През март Путин беше преизбран за четвърти мандат начело на държавата със 77 процента от гласовете, но популярността му днес е под 50 на сто, до голяма степен заради увеличаването на пенсионната възраст, предизвикало демонстрации в цялата страна, което е рядко явление, отбелязва агенцията.
 "Ако не бях убеден, че това е неизбежно, никога нямаше да го направя", защити се той, по повод тази мярка.
През 2015 и 2016 г. Русия преживя рецесия, заради понижението на цените на нефта и западните санкции, свързани с украинската криза. След това тръгна по пътя на растежа, но той си остава скромен.

Владимир Путин осъди също "липсата на уважение", без да уточнява кого точно има предвид, за гласуването в САЩ в полза на Доналд Тръмп и на онези, които подкрепиха Брекзит в Обединеното кралство.
 "Тръмп спечели, това е очевиден факт. Но те не искат да признаят тази победа", каза той, като направи паралел между тези избори и референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС, което, според него, "никой не иска да приложи на практика".

Президентът каза също, че частните руски военни компании, особено "Вагнер", за която се заговори в Сирия и в Африка, имат "право да работят", стига да спазват закона.

По традиция журналисти, дошли от цяла Русия и от пет континента, се съревноваваха да привлекат вниманието на руския президент: двама от тях бяха с жълти жилетки с надпис "Париж ни чака", "Нека Европа говори!", "Слушайте Камчатка" /Руския Далечен изток/ . "Тук сме, ние също", викаха журналистите от различни посоки...Дотам, че да накарат Путин да помоли шеговито да не превръщат пресконференцията "в неразрешена демонстрация".

Тази 14-а годишна пресконференция на Владимир Путин, който внимателно избегна отговор на всякакви въпроси за личния му живот, продължи 3 часа и 43 минути, повече от час по-малко от рекордно дългата през 2008 г.
Първата се състоя през 2001 г., година след встъпването му в длъжност като държавен глава и след 2004 г. всичките пресконференции продължиха повече от 3 часа.

Както всяка година, Путин се възползва от възможността да даде обещания: тази година той увери, че лично ще гарантира, че ще бъде предоставен терен за футболно игрище на децата в Санкт Петербург, родния му град.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase