Снимка: НАСА

Космическият апарат "Вояджър-2" вече е далеч от дома. Според астрономите от НАСА, машината е напуснала Слънчевата система и е на път да разгадае тайните на дълбокия Космос, предаде Independent.

"Вояджър-2" напусна Земята през 1977 година и последва своя събрат "Вояджър-1" в мисията за изследване на Вселената. Двете машини са единствените уреди, построени от човешка ръка, които са достигнали до съседните ни галактики.

За учените става ясно, че творението им е поело по пътя на към неизвестното, когато получават данни, че то вече не засича слънчевия вятър, който образува нещо като "балон" около цялата система. От тук следва, че "Вояджър-2" е преминал през ръба на Слънчевата система, наречен хелиопауза.

Космическият апарат все още изпраща данни до учените от НАСА, които развълнувано следят пътешествието му от станциите си на Земята. Информацията от него пътува 17.7 милиарда километра и й отнема 16 часа да стигне до астрономите.

"Вояджър-2" е изстрелян в Космоса на 20 август 1977 г. , а близнака му, "Вояджър-1" на 5 септември същата година. Учените са абсолютно сигурни, че дори вторият пуснат апарат ще изпревари първия.

Така се и случва - "Вояджър-1" е най-бързата космическа машина и за това преминава през хелиопаузата още през 2012 г. и в момента се намира на 21 милиарда километра от дома.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase