Снимка: архив, Reuters
fallback

Средно 40% може да достигне лихвата и таксите по обслужване на година в случай, че си позволим лукса да теглим кеш пари от банкомат с кредитната си карта. Т.е. на практика да я използваме като обикновена, дебитна. Това сочи справка в сайта "Моите пари".

Най-големият процент от почти 80% се начислява по един от картовите продукти на западна банка имаща бизнес у нас. За същата карта и ГПР-то за покупки е доста високо - над 60 на сто.

При останалите 10 от най-големите банки у нас максималното ГПР за теглене от банкомат се колебае в широки граници от 14,77% до 60,50%.

За това и финансовите експерти съветват кредитната карта да се използва единствено за пазаруване и за плащане на сметки отнлайн или през физически постерминали.

При ползване на кредитната пластика за пазаруване минималните разходи върху изхарчената сума са много по-ниски, пише "Монитор". Те варират от 9,68% на година до 20,48%.

В годишните разходи на кредитните карти влизат и таксите за ползване, които за обикновените пластики обикновено са от 20 до 60 лв. Максималната такса по правило е за „златните“ или „платинените“ кредитни карти. За пластиките "специлизирани" в родната валута таванът на годишната такса е на ниво 196-260 лв., а в евро най-високите цени за ползване за 12 месеца са съответно 100 и 130 евро. Същите пари някои от банките вземат и като такса за разглеждане на документите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 5 години

Най-добре наистина е без кредитна карта, вече дебитните вършат същата работа - пазарене по интернет, плащане на пос-терминали в чужбина и др., стига да имаш парите в сметката си. Проблемът е, че на много места по хотелите, особено в Америка, просто отказват да те настанят без кредитна карта, дори и да си си платил престоя предварително. За кола под наем също винаги искат кредитна карта. В Америка в немалко случаи не приемат друг начин на плащане - там кредитна карта си е необходимост.

21

Анонимен

преди 5 години

До 24, не съм 19: Звучи страхотно, само че на колежката като й откраднаха ***.карта и изгоря с 3 хил лв за времето от 22часа до 6часа т.е. за една нощ. Парите не й бяха възстановени. За 3 хил лв дали е направила всичко по силите си да й ги възстановят? Как мислите?

20

до 19

преди 5 години

Супер, сигурно и security deposit-а си си го платил с дебитната карта... Ще ти обясня нещо- всяка трансакция на кредитна карта е застрахована. При евентуална измама ще ти върнат парите 100% (случвало ми се е 2 пъти, пътувам по цял свят). И то не за малки суми. При дебитната карта също ще ти върнат парите в общия случай, НО там са ти оперирали с реалната сметка, с реалните пари. Мисли малко, когато толкова рязко нападаш цял образован свят за кредитните карти. Не си дорасъл дотам, не се засягай.

fallback