Снимка: Istock
fallback

През зимата имунитетът спада по много причини. Липсата на витамин D поради намаленото греене на слънцето е един от факторите, които влияят. Набавянето на витамини от плодовете и зеленчуците също се оказва по-трудно, отколкото през пролетта и есента.

Цинкът е минерал, който има пряко отношение към имунитета, а ядем ли достатъчно храни, богати на цинк?

За да отговорим на този въпрос, а и за да покажем на кои храни трябва да се наблегне през зимата, сме събрали списък с продукти и ястия, на които да обърнете специално внимание през зимния сезон.

Преди да ви запознаем с него обаче е важно да отбележим, че за да не страда имунитетът ви е необходимо да не пропускате закуската. Тя трябва да е питателна и богата на протеини, полезни мазнини и минерали.

В обяда и вечерята си включвайте по-често гъби от всякакви видове. Те са богати на бета-глюкани, които повишават имунните защити и укрепват организма.

Здравето на червата е от огромно значение за имунитета. Полезните бактерии в червата повлияват пряко състоянието на имунната система. Затова е необходимо да се набляга на пробиотични храни като ферментирали продукти, кисело мляко, кисели краставички, кефир, продукти с квас, желатин.

Кои са храните, на които трябва да наблягаме през зимата за добър имунитет, вижте в следващите редове.

Пилешка супа

Пилешката супа е естествен стимулант за имунната система. Тя помага за освобождаване на проходимостта в носа и синусите при настинка и вирусни инфекции. Пилешкото месо и бульонът от него освобождават аминокиселината цистеин, която действа благоприятно за имунната система и повлиява добре различни респираторни заболявания, включително бронхит.

Цитрусови плодове

Цитрусите са много богати на витамини, особено витамин С, който играе важна роля в изграждането и подсилването на имунитета. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Б.Б.

преди 5 години

1-10: суджук

10

Анонимен

преди 5 години

Дрън,дрън.Моята теория е,че рецепторите на всеки човек подсказват какво да ядем.Яжте само салати,а после се овълчвате към месо и обратно.Зимата има ли грип,задължително чесън или кромик лук,препечени филии,сирене и чаша вино.Лекарствата помагат за едно,но нарушават функциите на други органи.Само природна аптека.Медицината в краен случай,след правилна диагноза на добър специалист.Моят дядо живя до 95 години казваше"всеки трябва да си е сам доктор"...

9

До Чукачев

преди 5 години

Тия, с минусите, нищо не разбират. Женен съм от 25 год., а почти от 30 не бях взимал лекарства и не боледувах(оправях се с ракия - над 54 град., лук-стар кромид и секс. Пиша в минало време, защото в края на февруари паднах и си ударих главата, после(няколко месеца по-късно) последва операция(следствие на удара, освен мозъка бе пострадал и един от бъбреците). Пих лекарства няколко месеца - вече не пия нищо! За 1-2 години ми е забранен алкохола(от време на време си позволявам около 100-150 мл вино

fallback