Снимка: pixabay
fallback

Добивът на мед тази година в страната средно е спаднал с около 60%, съобщи пред БНР Николай Куменов – председател на Федерацията на българските пчелари. Като причина за сериозния спад той посочи продължителните валежи през годината.

"Минали години сме изнасяли около 12-15 хил. тона мед, сега ще са около 7-8 хил. тона".

Куменов посочи още, че и смъртността на пчелите се е увеличила драстично. По думите му това е станало заради употребата на пестициди, забранени в ЕС.

Пчеларите също така не са получили подпомагане от държавата по схемата "де минимис", която се прилага при неблагоприятна година. "Министърът на земеделието се обоснова с факта, че БАБХ е регистрирала много малка смъртност", обясни той. Куменов допълни, че разминаването на данните идва от това, че част от пчеларите не регистрират всяка една смъртност на пчелно семейство заради бюрокращината.

В протестна декларация на пчеларите е вписано искане за заплащане на такса "Опрашване" за всяко регистрирано пчелно семейство – по 60 евро годишно да получават в сектора. Според него на европейско ниво предложението има шанс. "Заложихме сумата от 60 евро, защото има спад на пчеларите. Ако се замислим, пчелите са най-важните животни на земята, ние искаме такса "опрашване" затова, че те си вършат ролята, с която увеличават културите като цяло", уточни Куменов.

В декларацията се съдържа и искане за криминализиране на нерегламентирано третиране на земеделски култури. Пчеларите настояват и да се следи за нелегалния внос на забранени пестициди в България:

"Пчеларят не подозира, че някой някъде е третирал с такова нещо – взима си меда, тръгва да го продава и в един момент се оказва, че в меда има такива пестициди. Тогава този мед той няма какво да го прави".

Национален пчеларски протест е насрочен за 10 декември. Той ще финализира една много тежка година за пчеларите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

да ти е.а и бананите

преди 5 години

Абе мало... умен N 1, тез банани ги споменаваш под всяка тема. Дай едни координати да ти пращам всеки ден по-два-три, да си отядеш. А като не ти харесва тоалетната хартия-има по-ориенталски начин да се бършеш! Децата родени след 90та год, смятат бананите за вносен ПЛОД и толкова. Никой не помни, че нямаше банани и имаше само канал 1 и ефир 2 и ориг новини от Москва в петък

26

Пак до 23,24

преди 5 години

В прадния коментар ми е изтрило. Едно пчелно семейство консумира 1 кг най много 1,5 кг на месец! Но вие от къде да знаете като не сте прочели и една книжка! Личи си че сте пълни аматьори в отглеждането на пчели!

25

До 23,24

преди 5 години

Личи си че не сте наясно с материята, поне да бяхте прочели малко за пчелите, устройството на пчелите, и как е устроен техния живот. Аз зазимявам пчелите с 25 кг мед! Ако бяхте наясно щяхте да знаете че в зимния период, едно пчелно семейство консумира 1 кг най много 1,5 кг Отглеждам 100 пчелни семейства! Питки поставям само по една единствена причина не стеснявам и ако изконсумират меда в рамките около кълбото в студеното може да умрат И в крайна сметка ще констатирате кошера пълен с мед а умря!

fallback