Снимка: Facebook
fallback

Банда с джаз певец източи 5 млн. лева във вид на криптовалути, възползвайки се от пропуск в сигурността на системата.

Милена Митева и съучастниците ѝ - джаз певецът Димитър Карбанов и Любомир Болчев, ударили платформата FuturoNetwork. В нея се търгува с криптовалутата FuturoCoin, пише "24часа". Тя е подобна на биткойните. Откраднатото се равнява на 5 млн. лв.

Веднага след удара тримата решили да прикрият следите си. За целта обърнали откраднатите futurocoins в други криптовалути. Така се сдобили с етери, лайткойни и монеро. След това започнали да търгуват и с тях.

Oще по темата

Този път тримата разменили средствата за най-популярните виртуални пари - биткойн. По това време обаче антимафиотите от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП ги надушили и започнали да ги наблюдават. Митева, Болчев и Карбанов започнали да харчат. Купили си кола за 60 хил. лв.

Тримата са арестувани на 22 ноември. От домовете им са иззети компютри и флашки, пълни с портфейли за криптовалути, тефтери с данни за множество акаунти, на които са държани задигнатите дигитални пари.

Открити са и множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, които предлагат услуги за съхранение и придобиване на криптовалута. Според разследващите данните са били нужни на групата, за да подготвят следващия си удар, който щял да бъде за над 15 млн. лв.

След акцията колата и криптовалутите са конфискувани. За лидер на групата е сочена Милена Митева, която от години се занимава с криптовалути. Тя и певецът са оставени в ареста от спецсъда. Любомир Болчев е на свобода с гаранция от 50 хил. лв. Решението може да се обжалва пред спецапелативния съд.

И тримата са неосъждани. Групата е обвинена, че е действала като банда за измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 5 години

Вместо да пазят, тия с пари дето са останали тук да ги харчат те гледат да им ги вземат, защото все още няма регулации при криптовалутите, лесно като да вземеш от дете близалка. За това бягат и инветиторите от тука. Аз ако имах техните 5 милиона дим да ме няма от тука. Криптото върви в целия цивилизован свят. Сигурен съм че сега съжаляват.

58

Анонимен

преди 5 години

И аз не виждам нищо незаконно тук, щом не е международна полицейска операция, значи нашите ченгета видели някой с пари и искат да му ги вземат.

57

Кратун

преди 5 години

Умрела работа. Щом джаз певец може да хакне платформа за електронна търговия, питам се какво ли може да надроби гимназист от Перник.

fallback