Снимка: Reuters
fallback

Разпръскването на затъмняващи Слънцето химикали на голяма височина над Земята, за да се забави глобалното затопляне, ще е "впечатляващо евтино", като ще струва около 2,25 млрд. долара годишно за 15-годишен период, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс.
 
Някои учени заявиха, че геоинженерна технология, известна като стратосферно аерозолно инжектиране, може да ограничи свързаното с климатичните промени повишаване на температурите, предаде "Дарик".

Макар да е недоказан и хипотетичен, методът ще изисква използване на огромни маркучи, оръдия или специално проектиран за целта космически кораб, за да може големи количества сулфатни частици да се разпръснат в горните слоеве на атмосферата и да имат ролята на отразителна бариера срещу слънчевата светлина.

Учени от Харвардския университет поясниха, че общата цена на свързаната със стратосферното аерозолно инжектиране кампания за 15-годишен период, считано от днес, ще е 3,5 милиарда долара, добавяйки, че средните годишни разноски за операциите ще са 2,5 милиарда долара за 15-годишен период.

"Не правим преценки дали стратосферното аерозолно инжектиране е желателно или не, а просто показваме, че осъществяването на амбициозна програма за 15-годишен период, считано от днес, е технически възможно от инженерна гледна точка и впечатляващо евтино", отбелязаха учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 5 години

Климатът е много сложна система и изобщо не е ясно до какво може да доведе дори малка промяна на някой параметър.

21

Анонимен

преди 5 години

До нгТрябва да са намали, ако не си забелязал.

20

инж Ганьо

преди 5 години

Аз имам друга идея за косм. кораб! Събираме мнооого капачки от кисело мляко и подобни. Преработват се до фолио. Закарват се в космоса и се прави нещо като щори м/у Земята и Слънцето. Така ще може да се регулира не само колко да е светло и топло, а и да ги затварят като има магнитни бури. Гениално, а! Може даже да се създаде и служба за контрол на щорите и т.н. и т.н....

fallback