снимка: Pixabay
fallback

С ръст на БВП от 3% за третото тримесечие на 2018 година България е една от държавите в Централна и Източна Европа със забавен темп на развитие спрямо миналата година.

Това сигнализира междинен доклад на международната застрахователна компания Euler Hermes. Според експертите страната продължава да изостава и от средния икономически растеж за региона, който е 4,3%.

"Данните потвърждават прогнозата на Euler Hermes за стабилен икономически ръст с леко забавяне у нас. Към момента системата за оценка на риска не дава индикации за най-високо ниво на тревога за нито един от секторите в българската икономика. Все пак продължаваме да следим с повишено внимание строителството и транспорта. Общият рейтинг на риск на България в системата на Euler Hermes остава непроменен – B2*, което е в средната зона", коментира Камелия Попова, управител за България.

Отличник в Централна и Източна Европа за периода е Полша с ръст на БВП от 5,7% спрямо същия период на миналата година. На второ място е Латвия с 5,5%, а третото е за Унгария с 5%.

С по-бавен ръст от България са Литва с 2,7% и Чехия с 2,3% заради намалено производство и износ при автомобилостроенето. Въпреки известното забавяне на икономически растеж в Румъния, в края на третото тримесечие постигнатото ниво е 4,1%.

Продължението на материала четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

®скорост

преди 5 години

Добре е че се забавя, защото се движи в обратна посока.

74

Анонимен

преди 5 години

До програмистЪтКато си в гората не викай Мецо , че да не се обади. Взимай си заплатата и си трай, че някои като си повярват много ,лошо се оси.рат.

73

Ментора бай Иван

преди 5 години

Хайде бре?Че кога тръгна , кога се засили , та сега ще се забавя?И това всичкото при Бойко Борисов ли?Хайде бре!!!

fallback