fallback

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган откриха преди броени дни първата морска тръба от газопровода "Турски поток" на церемония в Истанбул. По думите на Путин проектът ще помогне за развитието на целия черноморски регион.

Руската компания "Газпром" започна строителството на морския участък от тръбата през май 2017 година. Той минава по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция.
Oще по темата


От там газопроводът ще се разклони на две. Първата тръба е за турския пазар, а втората ще доставя газ за Южна и Югоизточна Европа. Предвижда се доставките да започнат от първи януари 2020 година.

Бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов припомни, че този проект първоначално бе предложен на нашата страна под името "Южен поток", но той така и не бе реализиран.

"Идеята е руският природен газ да задоволява нуждите на 15 милиона турски домакинства. Ще има и транспортиране на този газ до Европа. Нас ни интересува пък откъде ще минава този газопровод към Европа", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Международният експерт е категоричен, че в момента отношенията между Ердоган и Борисов са доста топли, но реално голямата дума откъде да мине тръбата за Европа е именно на Москва.

"Отношенията между Русия и Турция постоянно се променят. Двете страни имат доста допирни точки, защото постоянно биват критикувани от Западна Европа. Това определено ги обединява", сигурен е Димов.

На 3-и ноември всъщност се отбелязаха 16 години от управлението на Реджеп Ердоган в Турция. Според бившия консул в Одрин нещата в южната ни съседка са се влошили: "В момента в Турция обществото е ангажирано с политическия ислям. Има доста голямо разслоение в обществото".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 5 години

Пиндоските слугинчета да мидадат имената и адресите сии ще получат безплатни дози-- от ерик рубин .

72

Анонимен

преди 5 години

Бойко Борисов трябва далежи в затвор за този саботажили широкомащабна диверсия .Това е национален предател .

71

Waffen SS

преди 5 години

Ние вече бяхме на газовата карта на Европа,но повече няма да бъдем.Тогава г-жа КлинтОн,проведе такава стегната и мотивирана строева подготовка на правителството,че само спомена за този исторически момент,кара участвуващите да изпадат в свещен ужас и да припкат към кабинетите си за смяна на долното бельо.Тогава през България щяха да се транзитират 64 милиарда м3 газ, а сега се състезаваме с Гърция за 16милиарда м3 ,като шансовете не са на наша страна.То с такава правителство врагове не ни трябват

fallback