38% от храните в големите търговските вериги са вносни. Останалите 62% са родно производство, показва проучване в петте най-големи вериги у нас, направено от Министерството на земеделието.
При хлябът и тестените изделия шансът да купиш продукт, произведен в България е най-голям. Делът на родните стоки при тях е между 77% и 100%.
При деликатесите и колбасите родните продукти са между 55% и 80 на сто.
Най-нисък е делът на българските стоки при млечните продукти. Едва между 57% и 75 на сто от тях са произведени в страната.
Вносните стоки у нас обаче не са същите като в Западна Европа, а това признаха и от Брюксел през септември.
Така че евродепутатите решиха, че двойното качество при храните ще се счита за нелоялна практика и фирмите, които произвеждат такива продукти, да бъдат глобявани с 4% от годишния си оборот.
А минитърът на земеделието Румен Порожанов днес отчете положителна тенденция при производството на бели и червени меса.
Само за първите 8 месеца на тази година, съпоставени с 8-те месеца на миналата година има увеличение при производството на бели меса с 18.4%, на червените меса – 7.6%, съобщи той.
Същата тенденция се отнася и за потреблението на готови млечни продукти и яйца. Делът на българското производство в общото потребление при киселото мляко, кравето сирене, кашкавала и яйцата е около или над 90%. За периода януари-август 2018 г. се запазва тенденцията на увеличение на обема на произведените млечни продукти, като най-голям ръст бележи производството на пресни млека (40%) и сирена (33%).
Производството на имитиращи продукти с растителни мазнини намалява с около 17%, след като се предприеха промените в нормативната уредба и забраната за използването им в млекопреработвателните предприятия, подчерта министърът.
По предварителни данни за първите 6 месеца на тази година износът на селскостопански стоки, където се включват и храните, нараства с 13,5% спрямо 2017 г. и достига 1,9 млрд евро. По думите на Румен Порожанов очакванията са износът да надхвърли 4 млрд евро.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
39
до 37
преди 5 годиниТи нещо работиш ли, или се занимаваш предимно със самозадоволяване във всякакъв смисъл в т.ч. да се правиш на интересен по форумите ...?
38
Анонимен
преди 5 годиниДо До 32Сиренето се казва "Пармеджано реджано" ! Пармезан са имитиращи продукти произведени по сходна технология. А, ЕТ "Бай Пешо" произвежда "качаци" от нещо като мляко,, палмово масло и тебешир...чаткаш ли ?
37
Анонимен
преди 5 годиниНа 100 % си произвеждам Бг продукти и в магазин не влизам. Произвеждам си плодове зеленчуци сирене кашкавал прясно мляко кисело месо. От 2 години и хляба сам си произвеждам. Много труд се иска но пък знам че каквото хапна е чисто и екологично. Които не ги мързи могат сами да си произвежадат всичко. а които ги мързи и гледат на работата лекото и на баницата мекото ще ядът химия и ГМО. Бог ни е създал за да се трудим и сами да се храним а не да чакаме на някои други да ни тровят.