Снимка: istock

Знаете ли, че продължителното седене причинява появата на разширени вени, но също така прави костите по-слаби?

Ако работата ви е на бюро и изисква да прекарвате по-голяма част от работното време седнали, следващите редове може би ще ви накарат да се замислите защо е важно да правите чести паузи, в които да се раздвижвате.

Страдат мозъка, шията и раменете

Когато се движим, кръвообращението ни е нормално, което означава, че до мозъка достига достатъчно кръв и кислород. Това ни помага да поддържаме ясна мисълта си, да сме концентрирани.

От друга страна, когато седим продължително време, кръвообращението се забавя, забавя се и притокът на кръв и кислород към мозъка ни, което нарушава мисловния ни процес.

Също така, за тези от вас, които работят с компютър, продължителното седене натоварва и врата, гръбначните прешлени. В допълнение, ако столът, на който седите не ви е удобен или позата ви е неправилна, натоварвате раменната мускулатура.

Проблеми с гърба

Един от най-често срещаните проблеми свързани с продължителното седене е болката и напрежението в гърба и кръста, които изпитваме още по време на работа. При движение на тялото, нежните дискове, които се намират между гръбначните прешлени в гръбначния стълб се разширяват и свиват, като до тях достигат кръв, хранителни вещества.

Заседяването причинява натрупване на колаген около сухожилията и връзките. Продължителното седене е особено противопоказно за хора, страдащи от лумбална дискова херния.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase