Снимка: архив, БулФото

Единственият източноевропеец, кандидатирал се до момента за следващ председател на Европейската комисия, се отказа. Словакът и вицепрезидент Марош Шефчович оттегли кандидатурата си за поста от името на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Така на европейските социалисти им остава да изслушат утре единствения си претендент - първият заместник на Юнкер в Еврокомисията - холандецът Франс Тимерманс в Европарламента. Окончателната номинация на Тимерманс ще бъде одобрена след месец в Лисабон.

Шефът на социалистите в Европарламента Удо Бауман благодари на Шефчович, че се оттегля “за да позволи на социалистите да се обединят зад Тимерманс като единствен кандидат”.

Той заяви, че европейските избори през май ще бъдат исторически, защото:

“Хората ще трябва да избират между онези, които искат да върнат часовника към тъмните времена в европейската история и прогресивните сили, които стоят зад проевропейски дневен ред, отворено общество, демокрация и зачитане на основните европейски ценности и върховенството на закона”.

Шефчович първи издигна кандидатурата си и започна кампания за наследството на Юнкер.

“Като дипломат по професия и спортсмен по сърце разбирам силата на отборния дух”, написа Шефчович в писмото, с което се оттегля в полза на Тимерманс и на партийното единство.

Според утвърдената процедура всяка европейска партия ще номинира по един кандидат за председател на Европейската комисия, който ще бъде нейно лице по време на предизборната кампания.

В сряда другата голяма европейска партия - ЕНП ще избере своят фаворит на конгрес в Хелзинки. В надпреварата са също двама претенденти - германецът Манфред Вебер и финландецът Александър Стуб.

Вебер, който е водач на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент, се ползва с подкрепата на повечето национални партии, включително на ГЕРБ. Вебер публикува в Туитър видео на Цветан Цветанов, в което на фона на хълма Царевец в Търново председателят на ПГ ГЕРБ заявява, че Вебер “Има правилният политически компас, за да води Европа към икономически просперитет и да гарантираме сигурността на Европа”.

Освен ГЕРБ, в ЕНП членуват още българските партии ДСБ, СДС и България на гражданите.

Според влиятелната американска медия “Политико” ЕНП и социалистите ще се представят най-добре на предстоящите европейски избори, макар че ще загубят част от сегашното си присъствие в Европейския парламент.

Изданието предвижда от 17-те българи в бъдещия състав на Европарламента 7 да са от ЕНП и 6 от БСП, която е единствената българска партия в ПЕС. Очаква се още България да бъде представена от по двама либерали и консерватори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase