Снимка: архив, Reuters
fallback

Наркотици и безработица от испанската страна, пълна трудова заетост в Гибралтар - положението от двете страни на границата е диаметрално различно, но само месеци до Brexit-а хората на двете места имат еднакви тревоги.

Защото както работните места в Гибралтар са жизненоважни за жителите на испанския град Ла Линеа де ла Консепсион, така тези хора са необходими за доброто функциониране на икономиката в малката британска задморска територия в най-южния край на Испания, пише Франс прес.

Часът е 9:00 - най-натовареното време на граничния пункт Гибралтар. След бърза проверка на документите им стотици хора прекосяват летищната писта от двете страни на границата, за да отидат на работа в богатия британски анклав, над който се извисява скала, видима от километри.

Тук според правителството без работа са по-малко от 50 души, така че анклавът е истинско Елдорадо за жителите на пограничните испански селища като Ла Линеа. Градът е смятан за "столица на дрогата" в Испания, където трафикът на хашиш от Мароко е една от малкото възможности да имаш работа.

При това положение съвсем логично изгледите за въвеждане на по-строг контрол след Brexit-а тревожат. Лондон и Мадрид постигнаха принципно споразумение за Гибралтар, но то е обусловено от изхода от преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз по споразумението за раздялата.

"Никой не знае какво ще стане. Страхувам се, че ще започнат да изискват работна виза", казва с безпокойство 53-годишният Мигел Перейра, жител на Ла Линеа, който работи в склад за тютюн в Гибралтар повече от 30 години.
Този човек с две деца, електротехник по образование, ще бъде принуден да търси работа в града си, ако стане твърде сложно да работи в Гибралтар. Залогът е сериозен предвид безработицата в Ла Линеа, която надхвърля 30 процента.

"Невъзможно" да се работи

Подобно на Мигел Перейра близо 14 000 жители на пограничния район идват всекидневно в британския анклав да работят в търговията, хотелиерството, а също във финансовите услуги или преживяващия бурен разцвет сектор на игрите онлайн.

Тези хора, преобладаващо испанци (макар че има хора от още 59 националности, включително 2500 британци, които живеят в Испания заради по-ниските цени на имотите), представляват по-малко от половината активно население на Гибралтар, чиято площ е наполовина по-малка от най-малкия лондонски район (Кенсингтън и Челси).

Страховете им се засилват още повече, понеже сегашното социалистическо правителство е благосклонно към свободното движение между Испания и Гибралтар, но предходните правителства неведнъж затваряха границата, за да упражнят натиск върху анклава, над който Мадрид има претенции.

Безпокойството е също толкова осезаемо при компаниите в Гибралтар. "Би било буквално невъзможно да запълним с други служители всички работни места в Гибралтар, които биха били засегнати, ако работниците от пограничния район не могат да идват", подчерта Кристофър Уол - шеф на фирма "Алиментана", която търгува на едро с хранителни стоки и има 18 служители, включително 9 работници от района на границата. "В търговията на едро, както и на дребно, в краткосрочен план ще е почти невъзможно да функционираме", добави той.

В този контекст някои компании смятат да дадат възможност на служителите си да работят от разстояние или да имат гъвкаво работно време, казва Джулиан Бърн, президент на Федерацията на малките предприятия в Гибралтар, която представлява около 300 местни фирми. "Някои предприятия обаче не могат да го направят, зависи в кой отрасъл сте", пояснява той от модерните офиси на компанията си за уебдизайн.

"В Ла Линеа няма нищо"

В Ла Линеа отражението на Brexit-а вече се чувства по финансовите резултати на търговците и фирмите, чиито продажби страдат от срива на британската лира, откакто през 2016 г. британците решиха да напуснат ЕС.

Този срив влияе отрицателно и на покупателната способност в евро на пограничните работници, на които се плаща в лири. Автомонтьорът Еладио Перес Диас разказва, че трите дъщери на жената, с която живее, са напуснали работата си във финансовия сектор в Гибралтар, тъй като заплатата им, обърната в евро, е намаляла от 1400 на 900 евро, така че мислят да отидат в Лондон.

Самият той е почти сигурен, че ще закрие фирмата си и ще емигрира, ако Brexit-ът доведе до забавяне при преминаването на границата, тъй като близо две трети от дейността му е свързана с клиенти от Гибралтар. "В Ла Линеа няма работа, нищо няма", казва той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

До 1

преди 5 години

Нещата в Испания отиват на много зле.Аз съм тук от 21 г. зле много зле ,затова си седя тук с други няколко хиляди българи.Сега организирам бедни испанци за емиграция в България.

8

Анонимен

преди 5 години

И нас ни болеше,когато ни взеха българските територии с българско население и им промиха мозъците.Ние сме за ЕС.

7

Анонимен

преди 5 години

Местните жители да гласуват и да решат към кого да е тази територия,така е най-честно.То пък голям келепир,да вкарват наркотици там и да тровят населението,няма да е голяма загуба.

fallback