Снимка: Reuters
fallback

Общо седем мъже и една жена изпраща България на започващото в четвъртък, 1 ноември, Световно първенство по вдигане на тежести. То ще се проведе в столицата на Туркменистан Ашхабад.

Голямата новина в българския отбор е завръщането на най-силния ни щангист в последните години Иван Марков. Той претърпя няколко операции и дълго време бе извън щангите, но вече е готов за голямо първенство. Освен него отново в националния отбор е олимпийският шампион от младежките игри в Нанджин 2014 Божидар Андреев, който преди броени дни стана и европейски шампион за младежи.

В състава са и двамата ни вицешампиони от тазгодишното европейско първенство през април в Букурещ Стилян Гроздев и Георги Шиков. За Ашхабад ще пътува и Васил Господинов, които в последно време също лекуваше леки травми. При жените имаме само една представителка – Даниела Пандова, но тя също заминава с реномето на медалистка от европейското първенство тази година в румънската столица, където спечели бронз.

Ето и пълния списък на българските участници в Ашхабад:

ЖЕНИ:
45 кг Даниела ПАНДОВА

МЪЖЕ:
55 кг Ангел РУСЕВ
67 кг Стилян ГРОЗДЕВ
73 кг Божидар АНДРЕЕВ
81 кг Иван МАРКОВ
81 кг Юндер БЕЙТУЛА
109 кг Георги ШИКОВ
109 кг Васил ГОСПОДИНО

Световното първенство в Ашхабад ще бъде първият голям турнир в щангите, който ще се проведе по новите категории, напомня сайтът на БФВТ. През лятото Световната федерация по вдигане на тежести утвърди новите теглови дивизии, като добави по две допълнителни
при мъжете и при жените и сега те става общо по 10 във всеки пол.

При мъжете са: 55, 61, 67, 73, 81, 89, 96, 102, 109 и +109 кг, а при жените: 45, 49, 55, 59, 64, 71, 76, 81, 87 и +87. Олимпийските категории в Токио 2020 обаче ще са само по 7.

Новото преразпределение означава, че всички досегашни световни рекорди отиват в историята, като IWF ще установи свои стандарти за всяка категория, над които ще се зачитат върхови постижения на планетата. Освен това на шампионата на планетата след наказание се завръщат най-силните страни в щангите в последните години – Русия, Китай, КНДР и Казахстан, а сред атлетите личат имената на Иля Илин, Руслан Албегов и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Сашо

преди 5 години

Да няма само националния ни отбор по допинг беше хванат с щанги

2

Анонимен

преди 5 години

Гледах заявките, много ще е трудно! Световното ще бъде адски силно, тук вече се трупат точки и за Олимпиадата 2020, а отделно се връщат най-силните атлети в света! Отделно световните стандарти в новите категории са на сравнително по-ниски постижения, така че очаквам много световни рекорди. Явно и това е целта на дядо Тамаш Аян! Успех на нашите момчета!

1

Анонимен

преди 5 години

Пожелаваме им от сърце УСПЕХ !!! Да бъдат силни и горди Българи винаги!!! Гордеем се с всеки успех на наши спортисти!!!

fallback