Снимка: flickr
fallback

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) обяви, че е разработила предложения за допълнение на Кодекса на труда, чрез които методите за обучение и подпомагане в работна среда "менторство" и "застъпничество" да бъдат правно регулирани и да се използват в българските предприятия.

Предложението e отправено към Министерство на труда и социалната политика, като имащо право да предлага законодателни изменения и допълнения.

С промените се цели да се повиши трудовата пригодност на новопостъпилите работници и да се осигури приемственост в работните процеси, обяви изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

"Използването на менторство и застъпничество имат огромно значение за развитието на индустриалните отношения в страната ни. Без предлаганата уредба, и работодателите, и работниците са лишени от инструменти за взаимодействие в интерес на просперитета и на предприятия, и на работещите, каквито развитите държави ползват от десетилетия. Тези промени ще резултират положително на пазара на труда и за развитие на икономиката в цялост. Точно затова смятаме, че е крайно време двата инструмента да бъдат правно уредени у нас. Изключително много разчитаме на подкрепата на Министерство на труда и социалната политика, които са наш асоцииран партньор по проект, за да могат предложените от нас текстове за промени в Кодекса на труда да бъдат разгледани в парламента", аргументира се Иванов.

Менторството е инструмент, който дава възможността новоназначения работник бързо да се адаптира към работната среда и правилата за работа в предприятието, като по този начин упражняваната от него професия стане по-привлекателна и се създадат условия за устойчива заетост. Методът е насочен към това да подпомага компаниите да се възползват от възможния максимален потенциал на човешките ресурси и те да увеличат своя капацитет за постигане на целите и приоритетите в дейността. Така по-опитният служител прехвърля знанията и уменията си на по-малко опитен, за да се преодолеят всички трудности в кариерата и да се постигне социален растеж.

Застъпничеството, от своя страна, е предназначено да отговори на практическите предизвикателства, пред които са изправени новоназначените работници. Това могат да бъдат подкрепа на професионалните отговорности на работника/служителя, подпомагане за усъвършенства комуникационните умения, подпомагане при търсенето на решения на възникнали проблеми и подкрепа при разрешаването на конфликти.

Според д-р Искрен Ангелов, началник отдел в Министерство на труда и социалната политика е добре текстовете за менторство и застъпничество да бъдат формализирани в нормативната уредба, тъй като това би оказало положителен ефект върху работодателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Старо куче

преди 5 години

Ами създайте си ги и им плащайте! Защо го търсите това от държавата?

18

Анонимен

преди 5 години

Професия "данъчен измамник" и "кредитен милионер" също трябва да се включат. Сега тормозят от НАП и разни банки хората.

17

А сега де

преди 5 години

И когато Премиерина вече не царува,Ментор или Ментраджия ще го търсим!?

fallback