fallback

Американският пастор Андрю Брънсън ще кацне днес със самолет във военна база край Вашингтон и вероятно ще посети Белия дом същия ден, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

"Много сме доволни, че той се връща сред нас", каза Тръмп пред репортери. Президентът на САЩ имаше предвид освобождаването от турския съд на пастора Андрю Брънсън. "Той преживя големи страдания", добави Тръмп. Американският президент каза, че не е сключвано никакво споразумение с Турция за отмяна на американските санкции в замяна на освобождаването на Брънсън.

Oще по темата

Брънсън ще пристигне в Германия за медицински прегледи във военновъздушната база "Рамщайн", предаде ДПА.
Адвокатът му Исмаил Джем Халавурт заяви пред турски медии на летище "Аднан Мендерес" в Измир, че пасторът е заминал със съпругата си Норин и ще остане в Германия два дни, преди да се завърне в САЩ. Говорител на Белия дом обаче каза, че Брънсън се очаква да пристигне във военновъздушната база "Андрюс" край Вашингтон днес по обед.
Сенатор Том Тилис, републиканец от родния щат на Брънсън Северна Каролина, каза пред "Фокс нюз", че Брънсън ще направи само кратка спирка в Германия.

По-рано вчера турският съд отмени домашния арест и забраната за пътуване на пастора и сложи край на задържане, предизвикало дипломатическа криза с Вашингтон.

САЩ остават обезпокоени заради останалите задържани в Турция и на други места по света американски граждани, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"Дълбоко сме обезпокоени от това, че други граждани продължават да са държани под стража в Турция и на други места по света, и призоваваме тези въпроси да бъдат решени по прозрачен и честен начин", се казва в съобщение на американското президентство. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 5 години

Още ще се наведе Ердоган. САЩ не прощават своеволия сред робите,че ще им се обърка бизнеса. Когато са били силни, терците са правели същото.

20

Анонимен

преди 5 години

Съдът всъщност го осъди на три години и нещо затвор, и понеже този срок е изтекъл, докато се води следствието, и просто го пуснаха. "Независимият съд", дето никой не вярва, че е независим. Ердоган колко гафове направи, първо каза, че ще го размени за Гюлен, после като разбра, че е безумие това да го говори, започна да говори за независимият съд на който той не можел да се бърка, и после като видя, че страната отива на кино и просто го пусна.Турците още много ще патят с този, ако го избират.

19

Анонимен

преди 5 години

Е с каква авиация да го разкарват?Тези, които не знаят как се действа в такива случаи по-добре да мълчат.Бил агент. Не се знае дали е агент. А и като гледах доказателствата на съда за това, че бил съпричастен към опита за преврат, направо смешни. Пуснал няколко sms-а, че се надява след преврата нещата в Турция да се оправят. Че то не само той се надяваше, винаги досега военните оправяха положението в Турция.Ердоган го пусна, а какви думи имаше, щял да умре, но нямало да пусне. И какво стана?

fallback