fallback

Родина ли? Не знам къде е моята родина днес. Аз нямам родинa, разказвa Ели Хартвиг. Преди 83 г. нейната родина е била Източна Прусия*. След Втората световна война тези земи стават руски.

Когато СССР превзема тези земи Ели остава сираче. Баща й е убит, майка й изчезва безследно, а сестрите й са отвлечени в Русия. Едва 10-годишна Ели остава сама.

"Навремето живеехме в Гердауен и бяхме голямо семейство - 7 души. Днес всички са мъртви", разказва Ели пред Deutsche Welle. В днешно време Гердауен носи името Железнодорожни и се намира в Калининградска област.

Йозес е от съседна Литва и е един от малкото хора, които знаят истинската история на Ели. Преди много готини  тя се е спасила от войната в Литва.

Един селянин приютил Ели при себе си. Тя пасяла кравите, а в замяна на това й било позволено да спи на пода.

Когато Литва става част от СССР Ели получава съветски паспорт, изучава езика, приема името Елитие и прави всичко възможно да не я сметнат за германка.

Тя крие името си, произхода си и идентичността си. Историците наричат такива като нея "вълчи деца", за да не ги смятат за врагове.

Никой не знае колко деца като нея има, защото много от тях са промени идентичността си.

Само архаичният немски език на Ели напомня за Източна Прусия - родината, която живее само в мислите й.

*Източна Прусия е влизала в състава на просъществувалата от 1918 до 1947 г. Свободна държава Прусия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Сакса

преди 5 години

Как така "отвлечените" в Русия сестри се оказаха живи и здрави в ГДР?Всъщност ако съветската зона,в която и ние сме живели 45г., е била концлагер защо родената в Хамбург Меркел се мести в ГДР?Оказва се освен бегълци на запъд е имало и такива на изток.У нас например се преселват над 30000 гърци,бягащи от освободителите от НАТО- основно британци.Пропагандицата идва в повече напоследък.

40

Анонимен

преди 5 години

Много пък се затъжихте за Източна Прусия.Между другото по-голямата й част е в днешна Полша,ама за това дума не пише в статията.Ами къде са българите след втората Световна война в Гърция,Турция,Румъния-къде изчезнаха изведнъж?И те са вълчи деца,ама за тях не пишете,нали?Само германците са онеправдани и само руснаците са лоши,нали такава е идеята?

39

Анонимен

преди 5 години

Източна Прусия е съществувала за векове и е дала името си и на самата държава Прусия със столица Берлин. През Средните векове е рицарска територия, после свободна държава под Полско-литовска хегемония, накрая част от кралство Прусия със столица в Берлин. А сега... сега е руска панелна зона с ракети...

fallback