Снимка: Pixabay

Есента е сезонът, в който тиквата започва да се появява по всички щандове и пазари. Не я отминавайте. Тя е не просто вкусна, но и изключително полезна за здравето. Месестата ѝ сърцевина е богата на голямо количество антиоксиданти, витамини, важни фибри и най-вече съдържа съвсем малко калории.

Причините да похапвате повече тиква през есента са много. Ето най-важните от тях.

Тиквата стимулира храносмилането

Фибрите в тиквата помагат да се чувствате сити за по-дълго и ви предпазват от желание за посягане към калорични храни и десерти. Освен това тиквата има свойството да поддържа нивата на кръвната захар в норма, което потиска глада.

Фибрите също така намаляват и риска от затлъстяване, най-вече в областта на талията, което е най-рисковото възможно трупане на мазнини. Полезните съставки в тиквата подобряват абсорбацията на хранителните вещества от храната и най-вече въглехидратите.

Консумацията на тиква стимулира перисталтиката на червата, като по този начин регулира запека и диарията.

Тиквата регулира кръвното налягане

Освен че е добър източник на фибри, тиквата е богата и на калий. Този минерал играе важна роля в контрола на кръвното налягане и поддържането му в оптимални граници. Антиоксидантите в тиквата допринасят за доброто сърдечносъдово здраве. Сърцевината на тиквата е много богата на важни растителни мазнини, които се съдържат в най-висока концентрация в семките. Тези мазнини подобряват кръвното налягане, еластичността на стените на кръвоносните съдове, цялостната функция на сърдечния мускул.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase