Архив: Булфото

Започва кампанията за ранна диагностика на карцином на млечната жлеза. Това каза пред журналисти заместник-кметът на София Дончо Барбалов. Инициативата за ранна диагностика на карцином на млечната жлеза, подкрепена от Столична община, се осъществява за шеста година.

В инициативата участват Първа МБАЛ, Пета МБАЛ, Специализираната болница за активно лечение по онкология, Александровска болница, болница "Св.Анна", АГ-болница "Св.София", както и Военна болница. В кампанията ще участват и пловдивската болница "Св.Георги", и варненската "Св.Марина".

Всяка година се отделят близо 350 хиляди лева, като до момента са били прегледани над 16 хиляди жени, уточни Барбалов.

Почти двойно се е повишила заболеваемостта от рак на гърдата сред жени в групата 30-35-годишна възраст, показват данни от миналата година. "Най-младата ни пациентка е на 23 години. В тази кампания и в следващите ще трябва да се насочим по-активно и към по-младите. Заболяването се подмладява, което не е добре“, посочи изпълнителният директор на ПСАГБАЛ "Света София“ д-р Гергана Коларова .

Миналата година в болницата са проведени 370 операции. 219 от тях са били по повод открит по време на прегледите карцином на млечната жлеза.

"В сравнение с 2016 година, ситуацията не е по-различна. Тогава операциите са били 398, а 222 са по повод карцином на млечната жлеза“, допълни тя. "За първото шестмесечие на тази година са направени 254 операции, от които 145 са по повод карцином на млечната жлеза“, посочи Гергана Коларова.

Подобни кампании трябва да се финансират и от фирми-производители на лекарства, предложи директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов, съобщава БТА.

На 24 октомври пред НДК ще бъдат пуснати близо 1200 балона в памет на починалите от рак на гърдата.

В момента се изпълнява и скринингова програма за рак на простата сред мъжете, като до края на годината се очаква да бъдат прегледани близо 4 хиляди пациенти. Тази година се изпълняват и скринингови програми за белодробни заболявания и за заболявания на щитовидната жлеза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase