Архив: Reuters

Учени от института Смитсониън за тропически изследвания в Панама опровергаха заключенията на американския археолог Самюъл Къркланд Лотроп, че коренните жители на Централна и Южна Америка били склонни към насилие, съобщи Сайънс алърт.

Специалистите изследвали откритите от Лотроп в средата на миналия век тленни останки, по които има следи от травми и осакатявания. Било установено, че смъртта не е настъпила вследствие на въпросните травми и осакатявания.

През 1954 г. Лотроп описал погребване на хора в Плая Венао, Панама. По мнението му, става въпрос за насилствена смърт. Археологът открил доказателства за жертвоприношения, обезглавяване, канибализъм и срязване на човешка плът с кости. Той открил 202 скелета, които датират от 6-9 век.

Сега учените изследвали 77 скелета и архивни документи, както и записки и снимки, направени по време на разкопките. Били открити следи от счупвания на кости, които са се възстановили далеч преди мига, когато е настъпила смъртта.

Оголените челюсти, които Лотроп смятал за знак за погребване на живи хора, всъщност се обясняват с отпускане на мускули след смъртта. Освен това положението на телата показва, че коренните жители на Панама са практикували повторно погребване на мъртвите.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase