Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Два алтернативни модела за бъдещо развитие на здравеопазването бяха предложени от ресорното министерство.

Едно от предложенията за реформа е НЗОК да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко нагоре да се поема от застрахователни фондове. За целта специалистите предлагат въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска.

Другият вариант, предложен от здравния министър Кирил Ананиев, предвижда пълна демонополизация на НЗОК. Това щяло да даде възможност за съревнование и конкурентност.

"Финансирането, което в момента е налице, трябва да се промени на всяка цена. За система като здравеопазването, която е изключително чувствителна, най-добрият вариант е този, който няма да я срути и да създаде голямо напрежение", коментира в студиото на "Денят ON AIR" директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

"Първият вариант не повишава парите за здравеопазване, те ще останат същите както до момента, разликата е, че ще се появи конкуренцията на застрахователните дружества. Разбира се, рискове има, тъй като по мое мнение, самите застрахователи не са готови за подобно нещо", обясни проф. Начев.

Пред Bulgaria ON AIR гостът на Ганиела Ангелова отбеляза, че вторият вариант - пълна демонополизация на НЗОК е по-добрата алтернатива, тъй като промените ще се случат по-плавно и средствата ще бъдат повишени.

"Който и модел обаче да бъде избран, няма да реши най-големия проблем, а именно - качеството на медицинските услуги у нас", категоричен бе експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

До 8

преди 5 години

Хампрацумян поне в учил. Има 4 висши и говори 9 езика.Прочети му биографията.

9

До 8

преди 5 години

Лекува дръжки.Тоя е един полуграмотен мошеник и натегач, който само гледа какво може да открадне. Всички герберасти са такива, начело с Вожда им Боко Тиквата.

8

AZ

преди 5 години

До Спирам-------------------------------------Хампарцумян как получава повече.Начев е учил и е професор, лекува хора,а оня си бара оная работа.Банката може да е частна ,ама парите в нея са наши.

fallback