Норвежки психиатър, който е осъден за притежание на стотици хиляди снимки и видеа, съдържащи кадри на сексуално насилие над деца, е консултирал службата за закрила на детето в страната - Барневарн.

Срещу службата за закрила на детето е имало десетки оплаквания, включително и от български двойки или смесени семейства, засегнати от суровите и неясни действия на социалните.

Разследване на BBC уличи психиатъра и това накара властите в Осло да обявят, че решения, в чието взимане е участвал осъденият психиатър, ще бъдат преразгледани.

През април съдът в Осло осъди на 2 г. затвор 56-годишният психиатър Йо Ерик Бройн за притежанието на над 200 000 снимки и 12 000 видеа, показващи сексуално насииле над деца.

Още по темата

Пред съда Бройн е признал, че е събирал материалите в продължение на 20 г. Той обжалва решението на съда.

След разследването на BBC предстои да бъдат преразгледани решенията, в чието взимане Бройн е участвал.

Вече има и примери с отменени решения, счетени за неправилни. Такъв е и случаят на семейство Арнесенс с осем деца, двете по-малки от които бяха пратени при приемни родители преди 5 години след ключовата намеса на въпросния психиатър. След преразглеждане на казуса преди 2 седмици децата отново заживяват при родителите си.

Майката Инес Арнесенс приветства плановете за преразглеждане, но предупреди, че то трябва да бъде направено от "някой, който може да погледне с нови очи всеки отделен случай".

Показателен е и случаят на българката Цветелина Оланд. След като се разделила с бившия си съпруг той започнал да говори негативно за нея на децата, докато те са при него.

В крайна сметка Барневарн се намесва и забранява на Цветелина да вижда децата си. На тях е забранено да говорят на български и са разделени в различни училища.

Други родители споделят, че социални служители са ги посещавали, защото децата ядат бял хляб или пък са споделили, че родителите им пият бира. В някои случаи дори социалните са разпитвали съседи и дори магазинерки консумират ли семействата алкохол.

Бройн е бил част от 14-членната Детска експертна комисия, която контролира препоръките за нуждата от предоставяне на закрила на деца в Норвегия. Психиатърът също така бил назначен като експерт от различни местни власти в цялата страна.

Агенцията за закрила на детето на Норвегия Барневерн бе подложена на остри критики от родители и професионалисти в областта на грижите за деца с аргумента, че агенцията често отнема деца от семействата им и ги настанява в приемни семейства без адекватна обосновка.

"Барневернет" се задейства при всяко нарушение на правата на децата от гледна точка на норвежкото законодателство. Всяко телесно наказание, шамар, дори перване по ръката е забранено от закона. Като за малтретиране в някои от случаите с отнети деца се смятат и твърде чести караници. Службата има указания да действа и при най-леките подозрения, че има бито или психически малтретирано дете.

Според все повече критици обаче тя отива твърде далече при тълкуванието на това какво е телесно наказание или психически малтретирано дете, като няма никакъв външен контрол на действията й. Твърде често отнемат деца от родителите им само заради слухове и разкази на трети лица, че детето не се чувства добре, или и при най-малкото подозрение, че родителите не се справят с възпитанието.

Преди 2 г. 170 норвежки адвокати, социални педагози и психолози написаха отворено писмо до норвежката държава, в което обвиниха “Барневернет” в несъответстващи по размер на провинението наказания, в напълно погрешни методи, които рушат семейства и в много случаи могат да бъдат сравнени с отвличане на деца от родителите им.

Социалната служба обаче не отговори на тази критика. Според специалистите тя се е превърнала в държава в държавата - напълно недосегаема за контрол, която никога не признава грешки. Една четвърт от отнетите деца са на родители от чуждестранен произход или от смесени бракове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase