Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Комисията за енергийно и водно регулиране ще има последната дума при сделки с активи на енергийните дружества. Това решиха депутатите, като приеха окончателно нови поправки в Закона за енергетиката.

Това са вторите поправки в закона, като сега целта е да се внесе яснота в последните изменения.

Oще по темата
През март парламентът реши, че КЕВР ще разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос и разпределение на електроенергия, топлинна енергия и газ "с оглед защита на националната сигурност и обществения ред".

Само че в разпоредбите, приети днес, изрично е посочено, че КЕВР ще има последната дума за сделките. Преди регулаторът да се произнесе, ще трябва всички други компетентни органи да са одобрили продажбата.

"Този текст внася яснота, защото промените в средата на 2018 г. не поставят срок за това произнасяне и заради това сега се казва, че моментът, в който КЕВР трябва да се произнесе, е веднага, след като тази сделка е одобрена от останалите органи",обясни шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев от ГЕРБ.

Той обаче отказа да коментира продажбата на активите на ЧЕЗ на фирмата на Гинка Върбакова "Инерком" с мотива, че има различно тълкуване и е работа на юристите на КЕВР да се произнесат.

Според едните юристи сделката реално е финализирана, защото е останало да бъде направено само плащането, а според други, след като на се преведени средствата, нищо не е приключило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 5 години

След като КЗК отхвърли Гинка защото имала бизнес с производство на електричество, сега гласят КЕВР да й откаже - защото вече няма бизнес с електричество :DСъщевременно ЧЕЗ продаде ТЕЦ Варна на ДПС, а тази мощност със сигурност е произвежда в пъти повече отколкото Гинка. Но дали за Гинка не се крие някой Сокол - хидро-топло инженер?

5

Активист на БКП

преди 5 години

КЕВР ама КЕВР с. Банкя !!!

4

Ще стане

преди 5 години

като с ТЕЦ Варна - купува гинка и след няколко месеца духан *** ще е новия собственик!

fallback