Снимка: БТА
fallback

Иранските власти привикаха дипломатическите пратеници на Холандия, Дания и Великобритания заради нападението срещу военния парад в страната. Тези страни бяха обвинени, че приютяват на своя територия ирански опозиционни организации, предаде иранската осведомителна агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс.

Oще по темата
Етническо арабско опозиционно движение на име Национална съпротива "Ахваз", което иска създаването на отделна държава в богатия на петрол район Хузестан, пое отговорност за нападението. Някои от представителите на етническите сепаратистки движения в Иран се намират в европейските страни.

Говорител на иранското министерство на външните работи заяви, че Техеран "е поискал от тези правителства да осъдят нападението и да екстрадират в Иран свързаните с него хора, за да бъдат изправени на съд".

"Неприемливо е, че тези организации не се обявяват за терористични от ЕС, стига да не са извършвали терористичен акт в Европа", каза говорител на иранското министерство на външните работи, цитиран от БТА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съболезнования във връзка с нападението в Иран. "Генералният секретар осъжда нападението в град Ахваз в Югозападен Иран, в резултат на което, както бе съобщено, са загинали много хора, включително деца. Той изразява съболезнования на семействата на жертвите и правителството, както и на иранския народ", заяви говорителят на Гутериш.

Американските власти също осъдиха нападението срещу иранския военен парад, предаде Асошиейтед прес.

"САЩ осъждат всички актове на тероризъм и загубата на живота на невинни", заявиха те.
Говорителка на Държавния департамент също така изрази подкрепа за "иранския народ" след вчерашното кръвопролитие в град Ахваз в богатия на петрол Югозападен Иран. Това беше терористичният акт с най-голям брой жертви в Иран за последното близо десетилетие, отбелязва Асошиейтед прес.

"Заставаме до иранския народ срещу бича на радикалния ислямски тероризъм и изразяваме съчувствие в този ужасен момент", заяви говорителката, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

ПЕНКО

преди 5 години

ГУТЕРИШ Е ЕНО ПРОДАЖНО ПОРТУГАЛЧЕ / ЗА ТЕЗИ МУ КАЧЕСТВА ЕВРЕИТЕ ГО ПРОБУТАХА ТАМ / !!! ЗНАЕТЕ ,КОЛКО ПО -МНОГОБРОЙНИ СА ШИИТИТЕ !!! НО САЩ И САУДИТЕ СА СИ ГАДЖЕТА !!! ЗАЩО КОСОВО Е С ТЯХ И ЗАЩО АЛБАНИЯ -ВЕЧЕ НЕ Е ВЪПРОС !!! ЦРУ Е В "ГЛУХА ЗАЩИТА " И ИЗПОЛЗВА / СРЕЩУ ВЕЧЕ МАЛКИ ЗАПЛАЩАНИЯ / УДОБНИ МАЛОУМНЯЦИ ! ЗНАЕТЕ ЛИ КОЕ Е СЛЕДВАЩОТО УДАРЕНО ПОСОЛСТВО ???

8

Gogi

преди 5 години

Новата постановка на болшой театър! Споразумение с персите, неможе да има!! Тръмп е прав, Още в древна спарта са го знаели! Добро ютро! И там цапат русите! Ясна е съдбата!

7

Анонимен

преди 5 години

Точно в такива богати райони на петрол кат се лепнат за тях заради петрола докат не го източат с предвижни цистерни и прелеят в неподвижни цистерни кат недвижима собственост и активи няма да го изоставят опозиционерите дори да не са позиция,и ще говорят,че нямало феодални отношения,че то и най-големия радетел на социален строй е феодално зависим щом не може да обясни на опозиционери правилната позиция по въпроса на кого принадлежи природния ресурс,че така да се отнасят кат,че ли е директен внос.

fallback