Снимка: Pixabay
fallback

Без внос на хора отвън икономиката на България няма как да продължи да се расте с положителен темп. Това коментира Надя Василева, посланик на бранд ManpowerGroup, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите ѝ работодателите са поставени пред доста тежка задача с намирането на служители.

„Доста от тях дори премислят своите планове за по-нататъшно развитие, връщат поръчки и не изпълняват определени договори именно заради липсата на подходящи кадри. Това се вижда и в строителството, и в производството, и в ИТ. Така че светкавично трябва да се вземат мерки за внос на хора отвън – и в ниските, и във високите позиции“.

Според Василева колкото повече се освободи и либерализира този процес, толкова по-бързо нещата ще се стабилизират.

„Другото решение, което имаме, е единствено роботизацията и влизането ѝ с пълна пара, което за съжаление не се вижда много на пазара в България“.

Тя посочи, че най-активните работодатели са от сектор „производство“, следвани от „земеделие и горско стопанство“, „търговия на едро и дребно“, „финанси“, „застраховане“, недвижими имоти“ и „бизнес услуги“ – това са традиционните сектори, в които работодателите са оптимистични.

Василева каза още, че в строителството има най-много връщане на поръчки и затруднения от страна на работодателите.

„Има внос на персонал от Украйна и Виетнам, но са много малко. Би трябвало да бъдат доста повече. Надявам се скоро да има някаква яснота какво точно е необходимо на икономиката в България по сектори и по фирми. Така ще знаем ясно колко, какви хора, от къде, с какви качества и умения трябва да бъдат целенасочено внесени по най-бързия начин“.

Как се конкурират фирмите за привличане на таланти? 

Вижте повече в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

265

Неизвестен

преди 5 години

На тия кирливи заплати какви работници искате - високо квалифицирани и силно мотивирани.Внасяйте от вън ,но и пари ще трябва да им дадете.

264

Анонимен

преди 5 години

Грешка! Хора има и сега. Икономиката се нуждае не от назначени от Луканов за милионери потомци на селски бандити, а от истински бизнесмени, които могат да организират производство с висока принадена стойност и да плащат еврпейски заплати!

263

Анонимен

преди 5 години

Щом вече и среднистите започнаха да се изнасят - смятайте за какво иде реч. Тия какво ще внесат - *** ли? То и примата ще се усети, че в България не става за живот и ще мигрира нанякъде при първия удобен момент.България остана единствено смислена, ако си яко корумпиран или имаш някаква "схема". Всички останали живуркат ден до пладне. Тиквената идилия скоро ще се сгромоляса. Още пет или десет години. Но тогава той ще си обере чукалата и ще остави Цвъки да удари кепенците на държавата.

fallback