Снимка: архив, Reuters
fallback

Ислямски учени твърдят, че половата зрялост при момчетата се достига на 12 години, а при момичетата - на 9 години. От тази възраст те можели да се женят и без разрешение. В Турция наскоро нашумя един скандален случай.

Фотографът Онур Албайрак снима сватби от 17 години насам, пише „Шпигел“ и представя героя на историята като симпатичен и уравновесен човек, който вдъхва доверие. Случката, в която е замесен, е следната. Албайрак трябвало да снима сватбено тържество в природния парк "Тургут Йозал", разположен недалеч от анадолския град Малатия.

Още в началото на снимките обаче фотографът забелязва, че невестата гледа тъжно и цялата трепери от страх. Въпросът на колко е години явно я хвърля в смут. Онур Албайрак се обръща към жениха и му казва: "Не снимам малолетни булки, това е мой принцип. Потърсете си друг фотограф". След повторния му твърд отказ женихът агресивно се нахвърля срещу него. Онур Албайрак оставя настрана фотоапарата и му разбива носа, скицира случилото се "Шпигел" според публикации в турските медии.

В Република Турция, която по конституция е светска държава, 15 на сто от момичетата биват омъжени, преди да навършат 18 години, а 1% - и без да са навършили 15 години, отбелязва по-нататък изданието, цитирано от Дойче веле. И пояснява, че става дума за религиозни бракове, защото гражданските бракове в Турция са възможни едва след навършване на 18-та година.

Проблемът е, че духовните лица, които сключват браковете, съвсем не са някакви тайно действащи фанатици, а имами, чиято дейност се финансира и контролира от държавата. Турската дирекция по вероизповеданията - "Дианет" - разполага с над 100 хиляди служители и бюджет от един милиард евро.

В официално издадения в началото на годината религиозен наръчник изрично се посочва, че, според ислямските учени най-ниската възрастова граница на полова зрялост при момчетата е 12 години, а при момичетата - 9 години. От тази възраст нататък момчетата и момичетата носели пълна отговорност в юридически, религиозен и сексуален смисъл – с други думи, те могат да се женят и без съгласието на родителите.

Кучетата си лаят, керванът си върви

Тези тълкувания предизвикаха вълна от протести в Турция, така че в крайна сметка се наложи авторите на наръчника да го свалят от интернет. Но кучетата си лаят, а керванът си върви… За децата, които биват омъжвани или женени още съвсем невръстни, всичко това остана без последствия. В Турция детските бракове си остават възможни. След като фотографът Онур Албайрак намери смелост публично да застане срещу тази порочна практика, в очите на мнозина той се превърна в герой, посочва "Шпигел".

Всъщност, героичната намеса на фотографа така и не успя да предотврати сватбата на 15-годишното момиче. Сватбената двойка просто останала без снимки от парка „Тургут Йозал". "Пак така бих постъпил, ако трябва. Да се сключват бракове с  деца означава да се издевателства над малолетни", пише във Facebook два дни след случая Онур Албайрак, цитиран от "Шпигел". След произшествието в парка обаче негови приятели дни наред охранявали ателието му, за да го защитят от евентуални нападения.

Във Facebook фотографът беше отправил и призиви към турските шивачи да не шият сватбени костюми за малолетни, а турските фризьори - да не правят сватбените прически на малолетни булки. "Фактът, че си затваряме очите, е най-големият ни враг и той е толкова голям, че трудно ще го преборим", пише Онур Албайрак.

Междувременно обаче той е замлъкнал. Изтрил е всички постинги по случая от профила си във Facebook. И не дава интервюта - твърди, че вече нямал нищо общо със случая. "Знае се, че е разпитван от полицията. И по всичко личи, че някой е отвърнал на удара", заключава сп. Шпигел".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

183

скоро и в Германиста

преди 5 години

ще е така

182

nxnx

преди 5 години

турците толкова ги е страх от жените ,че искат да ги съсипят още от деца .

181

до 151,152 и турчин

преди 5 години

Вижте какво, на 9 г. на момичето и да дойде цикълът си е дете и трябва да ходи на училище. НЕ говорете глупости,че било зряло и едва ли не трябва да почне да ражда. Учудвам се,че дори има хора ,което подкрепят това Да, в България ром*ки раждат на 12г. НО по закон брак се сключва на 18г. От статията излиза,че Ердоган ще напише нов закон,където момичета да се женят на 9? Имамите искат ли ,ще го накарат. Това е НЕДОПУСТИМО.в 21 век, в държава,която се смята за модерна и има претенции да влиза в ЕС

fallback