Снимка: архив, Reuters

Повече от четвърт от хората в света са по-застрашени от диабет, рак, сърдечносъдови заболявания и деменция, защото не се движат достатъчно, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Над 1,4 милиарда души не спазват препоръките на СЗО за най-малко 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути активни тренировки или физическа работа седмично.

"За разлика от другите рискове за здравето недостатъчната физическа активност не намалява по света" - каза ръководителят на изследването Регина Гутхолд от СЗО.

По данни за 2016 г. 27,5 процента от възрастното население в света не се движи достатъчно. Спадът е само с един процент спрямо 2001 г.

Обездвижването се е увеличило най-много както в богати западни държави като Германия и САЩ, така и в латиноамерикански държави като Аржентина и Бразилия.

Най-малко се движат в Кувейт, Американска Самоа, Саудитска Арабия и Ирак. Там по-малко от 50 процента от възрастното население достига минималната граница за движение, препоръчвана от СЗО.

Най-малко обездвижени хора има в Уганда и Мозамбик - по 6 процента.

В богатите държави хората все повече седят, докато са на работа и в свободното време. Положението се влошава и от транспорта.

В бедните държави работата и придвижването все още изискват повече физически усилия. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase