Снимка:Bulgaria ON AIR

Oбгорели стени и пепел от безценни артефакти – това е гледката след пожара, изпепелил до основи прочутия Национален музей в Рио де Жанейро. Причините за избухването на пламъците, които не взеха жертви, но унищожиха безвъзвратно близо 200 години бразилска история, тепърва ще се установяват.

Сградата на музея, който в миналото е бил резиденция на португалските крале, е неузнаваема ден след унищожителния пожар. Обгорелите стени всеки момент може да се срутят, докато пожарникари все още гасят остатъчни огнища в зданието.

Още по темата

Малцина дръзват да влязат и да спасят малкото останали ценни експонати, които не са напълно съсипани от пламъците.

Освен десетките научни работници, разстроени от загубата са и посетителите, дошли да се докоснат до безценните експонати. Ден след трагедията, семейство, посетило с 5-годишния си син експозицията с динозаври, публикува видео, на което малкият Артур Тавареш Хоакин си спомня за видяното в музея.

Властите все още установяват причините за пожара. Работи се по няколко версии. Предполага се, че огънят е пламнал заради късо съединение. Според друга пък - самоделен хартиен фенер е паднал на покрива на сградата и го е подпалил, съобщава Bulgaria ON AIR.

Според ръководството на институцията е можело да не се стига до толкова големи загуби, ако сградата е била снабдена със съвременна противопожарна система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase