Снимка: БТА
fallback

Темата за тероризма тревожи всички и почти няма държави, които не са понесли терористични атаки. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм в град Херцлия, Израел. Българският премиер е основен и най-високопоставен гост на 18-ата конференция. Той благодари за топлото посрещане и посочи, че всички в Израел отчитат спасяването на над 50 000 евреи по време на Втората световна война.

Българският премиер посочи, че светът се променя извън очакванията и желанията. "Изправени сме пред нови и непознати досега предизвикателства, повечето съвсем различни от тези, с които се сблъскахме доскоро", допълни Борисов и добави, че това изисква нови политики и приоритети в международните отношения.

Според него са необходими актуализирани определения на понятия, които да определят новите явления. Спецификата на тази тема обаче изисква да се отчетат и редица особености, свързани преди всичко с практиката и международното и национално право, както и отраженията върху сигурността.

Затова намирането на баланс е сериозно предизвикателство. Според него понятието "граници" все повече губи първичното си значение, защото виртуалното пространство е дало неподозиран достъп на всеки, независимо от това къде се намира. Той посочи, че всяка една държава е изправена пред рисковете на тероризма, независимо от региона и континента, в който се намира.

Бойко Борисов припомни, че България и Израел заедно са преживели атентата в Бургас през лятото на 2012 година. "Той се осъществи на българска територия, но срещу израелски граждани и показа, че терористичната заплаха не признава държавността и границите между тях. Това трагично събитие доведе извеждане на преден план необходимостта от допълнително укрепване на капацитета и координацията между институциите и от засилване на взаимодействието с всички международни партньори и особено с Израел", каза още българският министър-председател. Бойко Борисов допълни, че всяка страна е длъжна да следи обществените процеси, за да знае как най-точно и навреме да противодейства на всеки опит за навлизане на деструктивни фактори и идеи.

Бойко Борисов изтъкна, че България може да служи за пример за етническа толерантност. Според него обаче не така стои положението на Балканите.

Доказали сме се като едни от най-добрите служби в охраната по границите и контратероризма, каза още премиерът.

Премиерът Борисов, преди изявлението си на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм, се срещна с президента на Интердисциплинарния институт в Херцлия проф. Уриел Райхман, с основателя и изпълнителен директор на Международния институт по контратероризъм проф. Боаз Ганов, както и с бившия директор на МОСАД Шабтай Шавит. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Берлин

преди 5 години

Тиквата ако оправи тероризма както оправи България, е тогава терористите ще видят кон боб яде ли.

18

Анонимен

преди 5 години

еврейският тероризам на израел тревожи всички. това е верно.

17

Анонимен

преди 5 години

Тиквун много се мъчи като му дават да чете написани за него речи.Все го избива да заръкомаха и със думи прости да обясни за ко иде реч.

fallback