Снимка: Агенция Митници

Над 105 000 детски парти артикула задържаха митнически служители от Митница Столична при проверка на товар, пристигащ от Китай.

В хода на митническата проверка между другата стока, която също е представлява парти артикули, митническите служители откриват 42 000 картонени чинийки с изображения на „Миньоните", „Карс", „Спайдърмен", „Спондж Боб", „Фрозен" и „Маша и Мечокът", както и картонени чашки „Фрозен", покривки „Мики и Мини Маус" и „Карс", салфетки, картонени шапки, детски костюмчета и свещички за рожден ден със същите обозначения.

В изпълнение на разпоредбите на Регламент (ЕС) 608/2013 на ЕП стоките са задържани поради съмнение за нарушаване на права върху интелектуалната собственост. Съставен е  протокол за извършена митническа проверка, а притежателите на съответните търговски марки са уведомени за случая.

Междувременно над 2300 кутии цигари с български бандерол задържаха митнически служители на МП Калотина. На 27.08.2018 г. митническите инспектори и служители на Гранична полиция от ГКПП Калотина проверяват български лек автомобил, пътуващ към Италия.

Петимата пътници заявили, че не пренасят нищо за деклариране, но впоследствие при митническата проверка в автомобила са намерени найлонови пликове, пълни с цигари от марките Marlboro, Victory и Dunhill с общо количество 2320 кутии (46 400 къса ), облепени с валиден български бандерол.

Тютюнените изделия са задържани, тъй като са в търговско количество, но не са декларирани пред митническите служители и за тях не е представен изискуемия по Закона за акцизите и данъчните складове опростен придружителен документ. Съставен е акт за установяване на административно нарушение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase